avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna neefectuat din 2017, recuperare bani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna neefectuat din 2017, recuperare bani

Buna seara, va rog mult de tot sa ma ajutati intr-o problema. Am lucrat la o agentie de pariuri sportive din decembrie 2016 pana in februarie 2020. In tot acest timp nu am beneficiat de nici o zi din concediu. Intre timp mi-am dat demisia de la acel loc de munca si iam spus angajatorului ca pe anii 2017 2018 si 2019 neluandu-mi nici o zi din concediu sa imi dea banii care mi se cuvin. Mia spus ca pe anii 2017 si 2018 am pierdut dreptul asta nefacand cerere de concediu. Mia spus ca imi da va da doar pe 2019. Spuneti-mi va rog frumos ceea ce mia spus are dreptate iar daca nu are dreptate unde ma adresez ca imi pot recupera toti banii. Va multumesc si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:15, 20 Iunie 2024
La incetarea c.i.m. , angajatorul trebuie sa va compenseze in bani CO neefectuat.
In situatia in care drepturile salariale nu va sunt achitate va puteti adresa ITM-ului si/sau instantei de judecata ori puteti apela la mediere.

In cazul unei actiuni in instanta, termenul de prescripţie este cel mentionat de art. 268 alin. (2) din Codul muncii, respectiv cererea în instanţă a salariatului va putea fi formulată în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Daca salariatul nu va solicita in instanta acordarea CO,sau acordarea sumelor compensatorii în cazul neefectuării concediului, în termenul de prescripţie, angajatorul/instanta va putea invoca excepţia prescripţiei dreptului la acţiune pentru drepturile ce nu sunt solicitate în termenele de prescripţie prevăzute de lege.

Prin urmare, compensarea in bani a CO neefectuat este limitata numai la actiunea in instanta, angajatorul putand compensa in bani si CO neefectuat de peste 3 ani.
Va multumesc pentru raspuns. In consecinta daca nu vrea sa imi dea banii as putea sa il dau in judecata. As avea sanse sa am castig de cauza?
Sanse puteti avea , atat timp cat nu exista dovada ca v-a platit compensarea in bani a zilelor de Co neefectuate.
Eu tot nu inteleg. Sa lasam la o parte ce poate face angajatorul pt. ca e clar ca el nu vrea sa face, deci vorbim doar de partea la ce poate fi obligat. (Si anume in instanta, ca la mine -de aceea ma intereseaza cazul aici de fata- raspunsul standard al juristei ITM-ului este "noi nu putem face nimic, trebuie sa va adresati instantei". Desi teoretic ma intereseaza si ce puteri are ITM-ul legat de aceasta obligare. Amenda?)

Angajatul n-a fost in concediu in 2017, 18, 19. Teoretic daca ar actiona in instanta in anul 2021 ar putea obliga (daca castiga procesul) angajatorul la compensarea concediului pe 2018 si 2019, dar nu pe 2017?
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2024
Radu Palu, utilizator
Daca veniti in 2024 dupa ce ultimul mesaj a fost in 2020 ..nu se prea intelege cand ati primit raspunsul de la ITM..incercati sa nu mai postati mesaje in alte topicuri care au legatura cu topicul deschis de dvs pe acest subiect.

Continuati discutia acolo .
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata zile concediu neefectuat AlinaToma AlinaToma Buna ziua Lucrez de peste 10 ani la o unitate de turism in care am avut mai multe functii dar niciodata contract intrerupt. Ne-au \"obligat\" de cateva ori ... (vezi toată discuția)
Pe 10 august 2020 mi-am încetat activitatea la firmă, la data ... Marcelo2017 Marcelo2017 Pe 10 August2020 mi am încetat activitatea la firmă, La data respectivă mai aveam15 zile concediu de odihna neefectuate,Iar firma ma anunțat că acele ... (vezi toată discuția)
Concediu din 2015, pierdut? Radu Palu Radu Palu Am constatat ca mai am zile de concediu din 2015. Daca stiu bine se pot lua in 18 luni de la sfarsitul lui 2015, deci termenul ar fi expirat in iunie anul ... (vezi toată discuția)