As dori sa stiu daca exista o institutie sau vreun mecanism legal prin care persoanele cu venituri foarte mici si copil minor in intretinere pot beneficia de recalcularea ratelor lunare aferente creditelor de nevoi personale contractate in trecut si aflate inca in derulare.
Deasemenea m-ar interesa si daca pot fi re-esaonate datoriile de orice fel - precum abonamente Orange neplatite si trecute ca datorii datorita situatiei sociale.
Situatia este a unei mame cu copil minor in intretinere - pt care celalalt parinte nu plateste regulat pensie alimentara si care are venit foarte mic lunar.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
V-am spus mai sus, că legiuitorul a pus niște limite de poprire la veniturile care au ca destinație subzistența debitorului.
Dacă o execută un singur creditor îi poprește maxim 33% din venitul lunar net, iar dacă o execută silit mai mulți creditori, poprirea nu poate depăși 50% din venitul net lunar.
Asta este protecția legii pentru subzistența debitorului, care trebuie să-și plătească datoriile, dar în același timp trebuie și el să se întrețină.
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Executorul judecătoresc nu poate lua nici o decizie, fără acordul creditorului. Cu creditorii trebuie să negocieze un acord de plată eșalonată. Iar dacă aceștia refuză, nu mai poate face nimic. Doamna poate lua legătura și cu executorul, dar cel care decide este creditorul. Executorul poate cel mult sa-l sune pe creditor și să-i prezinte dorința debitorului de a negocia un acord eșalonat de plată.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Limitele de urmărire prevăzute la art. 729 se aplica doar veniturilor de tip salariu sau pensie, aceste venituri fiind destinate existenței debitorului. Orice alte venituri băbești care intră în cont se popresc în procent de 100%, și sunt transferate în contul executorului.
Dacă o cunoștință vrea sa te ajute, și-ți virează o anumită sumă de bani în cont, toți acești acești bani 100% ajung direct la executor.
Dacă chiar vrea cineva să o ajute material, atunci să-i trimită banii prin POȘTA română. Banii virați prin mandat poștal nu sunt supuși popririi.
Poprire salariu
serby30
sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani.
debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)