avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legalitatea inchirierii jocurilor pentru console
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legalitatea inchirierii jocurilor pentru console

Am primit un raspuns de la [EDITAT - identifica o forma de exercitare a profesiei de avocat] cum ca "Electronic Arts nu autorizeaza si prin urmare nu acorda licentiere pentru inchirierea programelor sale la domiciliul clientului". Si am subinteles ca nici restul companiilor pe cale le reprezinta (Blizzard Entertaiment si Sierra Entertaiment) nu-si dau acordul pentru inchiriere.

Am intrebat atunci pe ce baza legala functioneaza magazinele ce inchiriaza jocuri PS2 si PS3 ca de exemplu:
In Cluj-Napoca :
[EDITAT - identifica persoane juridice romane]

si mi s-a raspuns ca "nu functioneaza legal".

Legea nr. 8 din 1996 actualizata zice:
Art. 140. - (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:
b) distribuirea, inchirierea sau importul pe piata interna a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe, altele decat marfurile-pirat;

Stie cineva vreo modalitate legala de a inchiria DVD-uri, Bluray-uri cu jocuri (PS3,360,etc.)?
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters77883 , utilizator 12:33, 27 Decembrie 2009
Titularul dreptului de proprietate intelectuala sau a proprietatii industriale are dreptul de a consimti sau de a nu consimti la inchirierea creatiei intelectuale/artistice care formeaza obiectul contractului de inchiriere, iar inchirierea fara acceptul lor prealabil constituie o infractiune.

Singura modalitate legala este sa obtineti acceptul titularului dreptului de proprietate. Pentru a enunta ca magazinele la care va referiti functioneaza sau nu legal, trebuie sa intrebati pe titularul drepturilor respective. Poate ca exista unele conditii speciale pentru a efectua o activitate de inchiriere.

Raspunsul primit de Dvs. poate sa fie rezultatul unei intelegeri speciale pentru limitarea (ilegala?) a concurentei pe piata inchirierilor ...
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
ContSters77883, utilizator
I-am intrebat pe titularii drepturilor respective (reprezentantii acestora) si mi s-a raspuns ca nu dau asemenea acorduri in Romania.

Inteleg ca inchirierea softului original, cumparat cu licenta de utilizare personala e infractiune, dar as vrea sa stiu care metodele de se incepe urmarirea penala impotriva celui care o face.
Trebuie sa faceti plangere penala impotriva persoanelor, care inchiriaza fara drept la Procuratura.

Va rog sa considerati, ca s-ar putea ca titulari drepturilor v-au raspuns negativ pentru a-si proteja clientii lor existenti de concurenta nedorita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 8/1996 - drepturi de autor nikiamira nikiamira Sunt administratorul unei firme infiintata in 2002, pe care am preluat-o de la fostul prieten in 2005. In cadrul ei, eu administrez o sala de internet si ... (vezi toată discuția)
Lege copyright - Închiriere jocuri video eduardvalalex eduardvalalex Intrebarea mea este referitoare strict la jocuri pentru console (PS, XBOX, WII, etc.) Pot cumpara jocuri originale pentru a le inchiria? Nu ca persoana ... (vezi toată discuția)
Cat de legali sunt torrents lawcomp lawcomp Buna ziua, dupa arestarile de ieri din Bucuresti cu privire la torentii am zis sa caut vreo noua lege care s-ar fi dat in Romania. Pe langa discutiile ... (vezi toată discuția)