avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... CoV-19 - Inghetarea chiriilor; invocare forta majora
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

CoV-19 - Inghetarea chiriilor; invocare forta majora

Buna seara, inchiriez o casa unei firme, care a inceput sa se planga ca nu mai are bani. Exista vreo reglem. speciala de inghetare a chiriilor pe o perioada data avand in vedere starea de urgenta legata de Cov-19?
Invocarea de catre chirias a Fortei Majore din Contract, poate obliga Proprietarul sa tina chiriasul fara ca acesta sa plateasca?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ionescu007 , utilizator 12:13, 19 Martie 2020
In speta, partile, de comun acord sau prin intermediul instantelor de judecata, pot stabili continuarea sau nu a raporturilor contractuale, in functie de obiectul contractului si durata starii de urgenta.
Eram interesat daca exista/sau nu, regl speciale/obligatorii, cauzate de Cov, referitoare la posibilitatea legala a chiriasului de a nu mai plati chiria pe o perioada determinata(2-3 luni) si de a locui in continuare in acel imobil; reglementare ce ar obliga Proprietarul, chiar daca acesta nu este de acord!?
Va multumesc!


Cornel Vasile a scris:

In speta, partile, de comun acord sau prin intermediul instantelor de judecata, pot stabili continuarea sau nu a raporturilor contractuale, in functie de obiectul contractului si durata starii de urgenta.

* Eram interesat daca exista/sau nu, regl speciale/obligatorii, cauzate de Cov, referitoare la posibilitatea legala a chiriasului de a nu mai plati chiria pe o perioada determinata(2-3 luni) si de a locui in continuare in acel imobil; reglementare ce ar obliga Proprietarul, chiar daca acesta nu este de acord!?
Va multumesc!


Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2020
Ionescu007, utilizator
Nu,nu exista.Daca vreti sa găsiți o soluție amiabilă e ok,daca nu probabil o sa va judecati.Pt a invoca clauza de forță majoră firma va trebui să obțină un certificat fie de la Ministerul Economiei fie de la CCIR 500 E plus TVA etc.Ganditi-va ce obiect de activitate are firma,daca sunt afectați de actualele măsuri,daca va permiteti sa pierdeți un chiriaș într-o perioadă care se anunță extrem de dificilă.
Nu am ajuns acolo si nici nu cred/vreau, Deocamdata mi-a fost invocat un asa zis posibil decret cu "inghetarea" chiriilor, care vad ca nu exista. Vroiam sa fiu bn informat de toate optiunile/drepturile legale. Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amânare plata chirie srl teodorasirb2019 teodorasirb2019 Buna ziua! Îmi puteți spune dacă proprietarul unui spațiu are dreptul sa refuze certificatul stării de urgenta prin care se face dovada ca exista ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere persoana juridica laurentiuflorin laurentiuflorin Buna ziua. Sunt administratorul unei societati comerciale si vreau sa inchiriez un spatiu comercial ce apartine unei asociatii de proprietari. In acest moment ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract/ preaviz laurasimona laurasimona Buna ziua, Din motive independente de voita mea, ma vad pusa in situatia sa renunt la contractul de inchiriere. Am anunatat proprietara si mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)