avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ucidere din culpa=anulare permis??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ucidere din culpa=anulare permis??

O.U.G. 195/2002 rep.

Art. 114

(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a NERESPECTARII REGULILOR DE CIRCULATIE.

Buna ziua, referitor la acest articol din O.U.G. 195/2002 . Mai pe scurt, am avut un accident rutier, conducand un tir am patruns pe contransens derapand si lovind un turism al carui conducator a decedat. Toate astea din cauza ca m-a depasit prin partea dreapta(drum cu 2 benzi pe sens) un autoturism care a revenit brusc in fata mea. am pus frana usor sa nu il lovesc din spate si drumul fiind acoperit cu polei , avand inarcatura mare (24tone) am derapat rezultand cele de mai sus. Conducatorul autoturismului nu s-a oprit sa vada ce a lasat in urma lui, am retinut culoarea masinii si marca fara nr de inm , noroc de la Dumnezeu cu doi martori care veneau din contrasens si care au vazut tot si la fel cum am vazut si eu, au dat si ei declaratii.
Bun. Aveam 68kmh pe sector de 70km/h , In art 123 tot din oug 195/2002 zice pe polei cu 30kmh in loc si 50kmh in afara. La art 124 zice ca admin drumului este obligat sa instaleze in cazurile precizate la art 123 indicatoare de avertizare si sa ia masuri pt realizarea de amenajari rutiere, etc.
NU exista indicator de avertizare ,,drum alunecos si indicatoru aditional gheata polei zapada. Pt indicatoru de limita la 70 kmh am primit raspuns de la consiliu local ca exista, pt ala de polei asteptam de la CNADNR raspuns. In cazu in care confirma ca nu exista, ceea ce asa si este, vreau sa stiu ce REGULA DE CIRCULATIE, am incalcat ? Mentionez ca in tot necazu asta familia nu a avut nici o pretentie, Domnu sa ii binecuvanteze.
Mai mult ca sigur o sa fiu condamnat pt ucidere din culpa, dar in a doua parte daca se dovedeste ca nu am incalcat vreo regula de circulatie, Mi se anuleaza permisul ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:01, 11 Decembrie 2009
Daca veti fi condamnat,veti fi condamnat pentru incalcarea legii(ucidere din culpa,astfel cum aceasta este prev.de art.178 al.2 c.pen.) si deci infractiunea ar fi avut loc ca urmare a acestei incalcari.In aceasta situatie se va dispune de catre instanta anularea permisului dvs.de conducere,conf.art.114 despre care faceti vorbire,fiind vorba despre o victima decedata..Din acest punct de vedere textul,citat chiar de dvs.este imperativ.Daca veti fi achitat sau nu va fi inceputa urmarirea penala,permisul nu va fi anulat.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
Radu Gabrian, Mediator
Daca se va dispune trimiterea in judecata si , totodata , in urma constatarii vinovatiei , condamnarea dumneavoastra , chiar prin individualizarea pedepsei cu suspendarea conditionata a executarii acesteia (conform art 81 din Codul penal ) , permisul va fi anulat , in mod obligatoriu (e o pedeapsa complementarea , iar ratiunea instituirii acestei sanctiuni e chiar nerespectarea normelor privind circulatie pe drumurile publice ).

In atare situatie , veti putea redobandi dreptul de a conduci , prin sustinerea unui examen , in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Daca pedeapsa va fi una cu inchisoarea , insa neindividualizata in acest mod , si veti fi supus privarii de libertate , permisul va fi dobandit in termen de 6 luni de la data executarii acestei pedepse.
Dle Radu Gabriel din cate am inteles eu, ceea ce ati zis dumneavoastra nu coincide cu art 114 din oug 195/2002 rep. D-voastra spuneti ca regula de circulatie pe care am incalcat-o, e legea care prevede uciderea din culpa de la art. 178 c.p, ceea ce nu e o regula de circulatie, ceea ce nu se invata la scoala de soferi. Ucidere din culpa poate fi si in alte circumstante nu neaparat la volan. Parerea mea e ca art 178 din .c.p e legea care te condamna pt uciderea din culpa care a rezultat in urma INCALCARII UNEI REGULI(aceea regula poate fi de protectie a muncii, de circulatie, etc,)
in art 114 din oug 195/2002rep spune: "ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie"
Daca in instanta nu poate demonstra incalcarea unei REGULI DE CIRCULATIE atunci art114 din oug 195/2002 nu mi se poate aplica, parerea mea. Pentru ca e diferenta intre unul care trece pe rosu intentionat si ucide o persoana si cazul meu. Trecerea pe rosu, sau necordare de prioritate sau nerespectarea indicatoarelor e NERESPECTAREA REGULILOR DE CIRCULATIE.
In acest caz ce se intampla cu permisul de conducere ?
Eu am vorbit cu cativa prieteni politisti si au zis ca in cazu in care nu am incalcat vreo regula de circulatie s-ar putea sa nu se anuleze dreptul de conducere.
De aceea va intreb si pe Dumneavoastra ce s-ar putea intampla ? Ce alte posibile pedepse ar fi pentru permis ?
Doamna Stoica Ioana ce alta pedeapsa complementara pentru permisul de conducere poate fi aplicata daca ,nerespectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice nu poate fi dovedita ???

Ideea este ca daca nu sunteti vinovat si condamnat penal nu patiti nimic.
Nici condamnare si nici anulare permis.
Daca aveti culpa veti raspunde penal si cu ocazia condamnarii se va anula si permisul.
Daca sunteti nevinivat ar fi bine sa aveti avocat inca din faza de urmarire penala intrucat apoi va fi mai greu.
Se poate intampla sa fiti nevinovat ca sa spun asa.Exista si asemenea cazuri chiar si in caz de deces al unei persoane.
Insa politia va face tot ce poate sa va condamne si trebuie sa va aparati cu avocat pentru ca singur este perea greu dupa parerea mea.

avocat Claudiu Lascoschi
"Nemo censetur ignorare legem"("Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii")este un principiu de drept roman,valabil si pentru legislatia romana,deci daca cititi cu atentie continutul articolului,pe care in mod corect dvs.l-ati invocat(art.114)-"pentru o infractiune care a avut ca urmare uciderea sau o vatamare corporala a unei persoane"-veti constata acelasi lucru,pe care l-au constatat atat colegii de formu cat si eu.
In mod logic uciderea persoanei nu este conditionata de prevederea amintita chiar de de dvs.de respectarea sau nu a unei legi de circulatie,desi si aceasta se refera la neadaptarea vitezei de trafic la conditiile drumului si la cele meteo,in sensul larg.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu permisul de conducere in urma unui accident cu vatamare corporala? ghgabi ghgabi doresc sa stiu ce se intampla cu permisul meu daca in urma procesului am fost sanctionat cu amenda penala,instanta nu a mentionat nimic in legatura cu permisul ... (vezi toată discuția)
Contencios administrativ Lungu28 Lungu28 Contestatie decizie anulare permis de conducere prin amenda penala .. (vezi toată discuția)