avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este procedura pentru a parasi tara impreuna cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este procedura pentru a parasi tara impreuna cu copilul meu?

As vrea sa stiu si eu cum trebuie sa procedez pentru a putea parasi tara cu copilul meu.Acesta are doar 3 luni.Initial copilul a fst trecut doar pe numele fara ca tatal lui sa fie specificat in certificatul de nastere al copilului dar pe urma la insistentele lui am schimbat certificatul copilului.Eu nu mai sunt impreuna cu aceasta persoana!Specific, ca relatia noastra a fost una de concubinaj.Totusi copilul poarta tot numele meu de familie.Va rog spuneti-mi si mie cum pot sa fac!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:17, 11 Decembrie 2009
In situatia dvs.,aveti doua posibilitati de rezolvare a problemei despre care faceti vorbire.
1.Nu ii spuneti nimic tatalui,despre intentia de a parasi tara si obtineti o hotarare de incredintare a minorului,care ramasa definitiva o prezentati la frontiera.
2.Ii solicitati,daca accepta cererea dvs.si printr- o declaratie notariala,isi da acordul ca minorul sa paraseasca tara si prezentati aceasta declaratie la trecerea frontierei
Chiar daca copilul are numele dvs de familie, sar la trecut in certificatul de nastere si tatal, este nevoie de acordul acestuia pentru a putea parasi tara. Acordul se da in forma autentica , la notarul public.
In situatia in care tatal nu-si da acordul aveti calea actiunii in instanta pentru a solicita incredintarea minorului spre crestere si educare. Si apoi, in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile veti putea sa parasiti tara impreuna cu minorul fara sa mai aveti nevoie de acordul tatalui. Atentie insa....si aici poate sa fie o probleme. Daca tatal solicita drept de vizitare minor si prinm plecarea din tara nu respectati acest drept, acesta poate face plangere penala in baza art 307 cod penal.
r.gabi a scris:

In situatia dvs.,aveti doua posibilitati de rezolvare a problemei despre care faceti vorbire.
1.Nu ii spuneti nimic tatalui,despre intentia de a parasi tara si obtineti o hotarare de incredintare a minorului,care ramasa definitiva o prezentati la frontiera.

E ilegal sa obtii o hotarare fara sa-i spui ca te judeci! Iar hotararea e atacabila.

De[pinde si pentru ce doriti sa iesiti din tara.
din ce scrieti figureaza ca tata pe certificatul de nastere, prin urmare are drepturi egale cu dvs.
Daca el nu va da acordul, singura solutie este sa fceti o actiune de incredintare a minorului .Atentie sa nu aiba prevazut drept de vizitare ca altfel trebuie sa aveti acordul iarasi
Nu trebuie avit acordul parintelui cu drepturi de vizitare.
Conditiile sunt destul de ckare in lege, e nevoie de hotarare irevocabila de incredintare si mai departe nu se distinge. Si unde legea nu distinge, de ce-am face-o noi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii restrictioneaza dreptul de a calatori in strainatate? WhiteRose1 WhiteRose1 Buna ziua. As dori sa stiu cum se procedeaza in cazul in care voi avea un copil in afara casatoriei si doresc sa preia numele meu de familie, de comun acord cu ... (vezi toată discuția)
Plecarea in afara tarii a copilului minor pop_maria pop_maria copilul minor este incredintat mamei printr-o hotarare devenita definitiva si irevocabila. copilul provine dintr-o legatura de concubinaj, poarta numele mamei, ... (vezi toată discuția)
Trecere granita copil dellinspiron dellinspiron Buna ziua, In urma divortului copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila acum 15 ani... In august intentionez sa-l ... (vezi toată discuția)