Buna seara,
Ma interesează care sunt condițiile in care poți fi concediat in aceasta perioada de pandemie. Menționez ca am fost concediată, dar puțin atipic. Lucrez la un birou notarial și din cauza pandemiei mi s-a pus in vedere sa plec. Mai precis pentru ca nu sunt încasări. Șefa mea, foarte binevoitoare a vorbit cu alta notara sa ma duc la ea, dar pe un salariu mult mai mic. Menționez ca nu am fost in angajat care a făcut probleme ci unul foarte operativ și care și-a făcut treaba ca la carte. Dar motivul a fost ca am venit ultima in birou și atunci trebuie sa plec prima. Bănuiesc ca motivele sunt cu totul altele. Dovada profesionalismului meu este ca m-a recomandat la cealaltă colega ca fiind un bun profesionist. Este normal sa se procedeze așa? Condițiile restrângerii activității nu sunt respectate și se evita mulți pași care ar afecta actualul angajator din ce am citit pe internet. Va rog frumos un răspuns și un sfat! Seara plăcută!
Pentru a lua o astfel de decizie, angajatorul trebuia să țină cont de prevederile art. 33 din DECRETUL cu nr. 195 din 16 martie 2020 care stabilesc că „Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului”.
În cazul în care specificul muncii nu permitea o adaptare a modalității de prestare a muncii, angajatorul avea la îndemână suspendarea contractului de muncă (șomajul tehnic) sau, în cazul desființării postului de muncă precum și pentru alte asemenea motive similare - concedierea, în acest ultim caz însă, cu respectarea teremenului de preaviz și cu emiterea deciziei de concediere pentru motive care nu țin de persoana angajatului în condițiile prescrise de lege.