avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistemul Paușal nu se aplică decât dacă la nivelul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistemul Paușal nu se aplică decât dacă la nivelul întregii Asociații de Proprietari sunt mai mult de 50% dintre proprietari care nu au aparat de contorizare a consumului în proprietățile lor (apometre pentru apă)

Dvs. știți ce înseamnă cuvântul „Paușal” în limba germană, termen generic folosit și în cazul Asociațiilor de Proprietari din România ? Numai dacă nu aveți apometre în proprietatea dvs. se aplică normele privind sistemul Paușal - numai dacă minim 50% din proprietarii Condominiului nu sunt dotați cu apometre ?
Cuvântul „Paușal” provine din germană și înseamnă „tarif sau preț care se plătește uniform, stabilit în baza experiențelor anterioare sau a unei evaluări”.
Conform definiției, acest sistem Paușal se aplică doar dacă minim 50% din proprietarii din Asociație nu au aparate de măsurat cantitățile de Utilități Publice consumate, mai ales consumul de apă prin apometre.
DEFINIȚIA DIN DICȚIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMÂNE (DEX), DATĂ SISTEMULUI PAUȘAL:
PAUȘÁL s.n. Sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de Servicii Comunale la care instalațiile nu sunt înzestrate cu aparate de măsurat cantitățile consumate, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile (din germană - Pauschale) - www.dex.ro/paușal
Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 12:02, 1 Aprilie 2020
Modalitatea de calcul consum utilitati in sistem pausal in Romania se aplica in temeiul normelor nationale
Exista o polemica in ceea ce priveste acuratetea aparatelor individuale de contorizat,
obligatia de verificare periodica a acestora
Pausalul reprezinta un sistem de plata pentru o prestatie de serviciu, pentru un consum de energie, apa etc prin fixarea cu aproximatie a unei sume globale sau tarif sau pret care se plateste uniform, stabilit în baza experientelor sau a unei evaluari.
In condominii pot exista proprietari care nu se afla la domiciliu la data stabilita pentru comunicare consum utilitati, nu preda consumul inregistrat, nu permit accesul în vederea citirii contoarelor sau nu este contorizat.
Norma de pausal si-a schimbat în timp functia, de la cea de estimare a unui consum lunar pe persoana la o functie punitiva, sanctionatoare pentru cei care "uita" sa predea citirea sau pentru cei care sunt necontorizaţi.
In anul 1994 avem o prima reglementare mai detaliată prin Ordinul Nr. 29/N al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei si a energiei termice
publicat in M Of al Romaniei nr. 25/1994.
Ordinul ANRSC nr. 343/2010 pentru aprobarea Normei Tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încalzire si apa cald de consum.
In condiţiile în care exista necontorizati la nivelul unui bloc, in cadrul adunarii generale trebuie sa se stabileasca norma de pausal, actul fiind cel care sta la baza repartizarii realizata de catre administrator.
Norma de pausal se mai aplica si în situatia în care un proprietar sau mai mulţi nu declara luna de luna consumul, astfel încat administratorul sa poata avea o continuitate a citirilor. In acest caz, adunarea generala a membrilor proprietari trebuie sa ia în discutie si sa voteze astfel:
- in prima luna in care nu s-a predat citirea se trece în lista consumul înregistrat in luna precedenta
- in luna imediat urmatoare daca tot nu se raporteaza consumul, se aplica norma de pausal.
Reglementarea de aplicare sistem pausal trebuie sa se regăseasca fie în cadrul unui proces verbal al adunarii generale fie în cadrul unui regulament la nivelul asociatiei si fiecare proprietar sa cunoasca faptul ca are nu numai drepturi ci si obligasii si ca traiul la comun are si comporta anumite situatii particulare care impun un anumit comportament.
In general, la nivelul asociatiilor de proprietari a fost admisa ca si norma de pausal un consum de 5 mc/persoana apa rece şi 3 mc/persoana apa calda.













Se vede că nu sunteți informată în privința consumurilor de apă ne-verificate o dată la 3 luni, pentru a avea consumuri lunare reale și corecte.
Sistemul Paușal se poate aplica DOAR DACĂ AU FOST VERIFICATE APOMETRELE DIN TOATĂ ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI, CEL PUȚIN O DATĂ LA 3 LUNI (inclusiv și pentru cei care au raportat lunar indecșii apometrelor din imobilele lor), așa cum obligă Normele ANRSC.
Nimeni nu se poate baza pe valori fictive (teoretice) ale indecșilor lunari ai apometrelor din toate proprietățile aflate în Asociația de Proprietari.

La Asociația noastră, aproape lunar se depistează proprietari sau firme care nu raportează timp de 1-3 ani indecșii apometrelor, și găsim chiar și 500 de mc de apă ne-declarați !
Până nu se dau valori reale ale consumului lunar de apă, noi nu vom plăti niște consumuri ne-verificate, cel puțin o dată la 3 luni, așa cum este corect și legal, fără discriminări !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)