avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj tehnic

Bună ziua , sunt foarte nelămurită cu acest lucru . Firma la care sunt angajată nu plătește șomaj . Azi ne-a trimis acasă și a spus că suntem în șomaj tehnic . Nu am primit de semnat . Avem dreptul la acest somaj ? Va mulțumesc pentru răspunsul dvs .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:13, 23 Martie 2020
1. Șomajul tehnic (e o cauză de suspendare a contractului individual de muncă) nu reprezintă o disponibilizare a personalului (cauză de încetare a contractului de muncă).
2. Trebuia să vi se comunice decizia angajatorului în scris, indiferent dacă e vorba de șomajul tehnic sau șomajul ca urmare a disponibilizării personalului.
3. Angajatul trebuie să trimită la Agenția de Șomaj tabelul cu personalul ce se află în șomaj tehnic din unitate, declarația pe proprie răspundere și alte înscrisuri prevăzute de lege.
4. Dacă nu vi se reține ”ajutorul de șomaj”, probabil că nu-l datorați (spre exemplu, firmele cu obiectul de activitate construcții sunt scutite de la plata ajutorului de șomaj, a impozitului pe veniturile salariale), asta nu înseamnă că nu beneficiați de acel ajutor social, dacă ar fi cazul.
Va mulțumesc pentru răspunsul dvs
jurist2020 a scris:

...
3. Angajatul trebuie să trimită la Agenția de Șomaj tabelul cu personalul ce se află în șomaj tehnic din unitate, declarația pe proprie răspundere și alte înscrisuri prevăzute de lege.
....

Unde este mentionat in legislatie asa ceva ?

Incepand cu 1 ianuarie 2018, nu se mai plateste contributia pentru somaj.
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj vichisor vichisor Am si eu o intrebare:firma la care lucrez,datorita crizei,a inceput sa faca disponibilizari,trimitand lumea acasa,in somaj zic ei,dar toti coegii mei care au ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj vrinceanu mariana vrinceanu mariana Buna ziua .Ma numesc Mariana si as avea nevoie de o informatie. Eu lucrez la un ocol silvic din anul 2004 pe functia de muncitor direct productiv. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii mmanuela mmanuela ce se retine in cazul salariilor compensatorii acordate conform contractului colectiv de munca din cadrul unei firme la disponibilizarea unui salariat? ce ... (vezi toată discuția)