Bună ziua , sunt foarte nelămurită cu acest lucru . Firma la care sunt angajată nu plătește șomaj . Azi ne-a trimis acasă și a spus că suntem în șomaj tehnic . Nu am primit de semnat . Avem dreptul la acest somaj ? Va mulțumesc pentru răspunsul dvs .
1. Șomajul tehnic (e o cauză de suspendare a contractului individual de muncă) nu reprezintă o disponibilizare a personalului (cauză de încetare a contractului de muncă).
2. Trebuia să vi se comunice decizia angajatorului în scris, indiferent dacă e vorba de șomajul tehnic sau șomajul ca urmare a disponibilizării personalului.
3. Angajatul trebuie să trimită la Agenția de Șomaj tabelul cu personalul ce se află în șomaj tehnic din unitate, declarația pe proprie răspundere și alte înscrisuri prevăzute de lege.
4. Dacă nu vi se reține ”ajutorul de șomaj”, probabil că nu-l datorați (spre exemplu, firmele cu obiectul de activitate construcții sunt scutite de la plata ajutorului de șomaj, a impozitului pe veniturile salariale), asta nu înseamnă că nu beneficiați de acel ajutor social, dacă ar fi cazul.
...
3. Angajatul trebuie să trimită la Agenția de Șomaj tabelul cu personalul ce se află în șomaj tehnic din unitate, declarația pe proprie răspundere și alte înscrisuri prevăzute de lege.
....
Unde este mentionat in legislatie asa ceva ?
Incepand cu 1 ianuarie 2018, nu se mai plateste contributia pentru somaj.
Somaj
vichisor
Am si eu o intrebare:firma la care lucrez,datorita crizei,a inceput sa faca disponibilizari,trimitand lumea acasa,in somaj zic ei,dar toti coegii mei care au ... (vezi toată discuția)