Buna ziua .Ma numesc Mariana si as avea nevoie de o informatie. Eu lucrez la un ocol silvic din anul 2004 pe functia de muncitor direct productiv. In aceasta perioada la unitatea noastra se fac disponibilizari, eu nu sunt trecuta. Dar eu sunt platita cu ceea ce fac si lucari nu cam sunt. Eu nu vrea concediul fara plata as dori sa ma dea in somaj. Ce trebiue sa fac?Poate sa ma treaca in concediul fara plata daca eu nu doresc?
Va multumesc.
Concediu fara plata se acorada doar in abza unei cereri in acest sens semnata de dvs,
Daca nu va desfiinteaza postul si nu mai are sa va dea de lucru, poate sa procedeze la a ava suspenda contractul de munca pentru intreruperea activitatii si sa va dea o indemnizatie de 75% din salariu (care 3 luni e scutita de plata taxelor si impozitelor catre stat cf OUG 28/2008), asanumitul somaj tehnic.
Discutati cu angajatorul despre aceasat posibilitate.
In conformitate cu prevederile L nr 76/2002 ,beneficiaza de ajutor de somaj,in situatia in care CIM a incetat din motive ce nu tin de angajat.
Demisia,.incetarea CIM prin acordul partilor ,NU conduce la acordarea somaj.
Incercati sa discutati o eventuala introducere pe lista de disponibilizari.
Ca sa aveti dreptul la indemnizatie de somaj ,ar trebui ca , articolul cu care sa va inceteze CIM, sa fie 65(1) -Codul muncii-adica sa va desfiinteze postul -deci incetarea raportului de munca, sa nu fie din vina dvs. .Dar nu cred ca angajatorul este dispus sa faca asta ,pt.ca ,ar avea ceva dezavantaje,si anume:
1. 9 luni sa nu faca angajari pe postul dvs.(daca totusi are nevoie sa angajeze pe acest post , este obligat sa va instiinteze mai intai pe dvs. si numai daca dvs. nu doriti sa va reangajati , atunci poate angaja pe altcineva)
2.la incetarea CIM trebuie sa va dea un sal . compensatoriu cf.CCM la nivel national
Sa aveti in vedere faptul ca , probabil, are nevoie de dvs. din moment ce nu v-a inclus pe lista celor disponibilizati.
concediul fara plata nu se poate acorda decat la cererea angajatului.
ptr a putea beneficia de somaj, in aceasta situatie, angajatorul trebuie sa va dea preaviz pentru disponibilizare individuala, cf prevederi art. 65 (1) din Codul muncii.
preavizul este de 20 zile lucratoare, timp in care aveti dreptul sa lucrati numai 4 ore/zi dar sa fiti platitia ptr norma intreaga de 8 ore/zi.
de asemenea, orele de lipsa de la serviciu pot fi luate si cumulat (ex: lucrati 1 zi 8 ore/zi iar a 2-a zi nu veniti, sau lucrati 10 zile cate 8 ore/zi si 10 zile nu veniti la lucru)
angajatorul trebuie sa va acorde cel putin 1 salariu brut lunar sub forma de salariu compensatoriu, in afara drepturilor cuvenite la zi