avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Modificare locuinta minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Modificare locuinta minor

Buna tuturor!
Am o intrebare in legatura cu procedura de modificare a locuintei minorului. Situatia e in felul urmator: sotul meu are o fetita de 11 ani dintr-o casatorie anterioara, care s-a nascut si a crescut in Italia (are dubla cetatenie). In sentinta de divort, ei au custodie comuna cu resedinta minorului stabilita la mama. Incepand din aceasta toamna, fetita se va muta la noi (decizie luata de comun acord intre parinti). Intrebarea este care sunt procedurile de urmat pentru a face aceasta modificare legal, avand in vedere ca parintii sunt de acord si este dorinta fetitei? Se face tot prin instanta sau exista posibilitatea de a incheia un act notarial? Este posibil sa se faca aceste demersuri fara a veni si mama fetitei in tara? Ne intereseaza sa fie toate actele in regula in special pentru inscrierea la scoala si pentru a face cerere pentru alocatie. Multumesc.
Este recomandat sa se formuleze actiune in instanta de indata ce fetita se muta la dvs in Romania.
Daca ambii parinti sunt de acord atunci pot avea acelasi avocat pentru a nu face cheltuieli suplimentare. Daca fetita are peste 10 ani va fi audiata de judecator si se va efectua o ancehta sociala la domiciul parintelui la care va locui pentru a se constata conditiile de trai.
Contactati de acum un avocat care sa va consilieze si cu care sa pregatiti documentele.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2020
Avocat Neagu Elena, Avocat
Stimata doamna,

Locuinta minorei trebuie modifcata prin hotarare judecatoreasca.

Instanta va lua act de intelegerea partilor, pronuntand-o intr-o hotarare de expedient.

Nu este suficienta o declaratie notariala, in acest sens, intrucat aceasta este una revocabila.

Toate demersurile legate de masurile referitoare la minor sunt transate prin hotararea instantei de judecata.

Ascultarea minorei, in camera de consiliu, de catre judecator, este obligatorie de la implinirea varstei de 10 ani.(pana la aceasta varsta, ascultarea minorului este una facultativa ).

Ambele parti pot fi reprezentate de un avocat, anumite declaratii pot fi perfectate in fata notarului public, fara a reveni in statul de resedinta.


Orice dispozitie referitoare la minori este luata in acord cu principiul preeminentei interesului superior al acestuia ,determinat dupa criteriile prevazute de legea 272/ 2004.



Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificarea sentinței privind custodia minorului Alexandraioana82 Alexandraioana82 Dacă divorțul a fost pronunțat de instanța iar copilul minor a fost încredințat mamei, stabilirea unei cutodii comune, cu acordul părinților, trebuie ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor rosuvicki rosuvicki Am mai multe nelamuriri: Sotul meu a fost casatorit anterior, in urma divortului a cedat copilul minor pentru crestere si educare mamei, deoarece a tinut cont ... (vezi toată discuția)
Domiciliul minorei la tata, drepturi comune,cum procedez? catacata2011 catacata2011 Buna seara! Am castigat in instanta domiciliul fiicei mele la mine (tatal),cu exercitarea drepturilor parintesti in comun cu fosta mea concubina. Am o ... (vezi toată discuția)