avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Relocarea minorului cu mama in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Relocarea minorului cu mama in strainatate

Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: Dupa separararea de fostul concubin urmare a unor incidente de violenta domestica in UK, locul nasterii minorului, am obtinut legal in UK relocarea in Romania si eliberarea de jurisdictia britanica alaturi de minora.
In Romania am pierdut in prima instanta cererea de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti, in mod halucinant in opinia mea, avand in vedere cele stabilite de curtea britanica si faptul ca tatal nu a avut niciun aport sau contact cu minorul de aproape 3 ani de cand ne am relocat in Romania.
Actualmente, sunt intr o relatie de concubinaj cu un alt barbat care locuieste in Africa de sud, unde intentionam sa ne mutam impreuna cu minorul. Ce masuri trebuie sa iau pentru acest lucru? Mentionez ca am formulat apel impotriva sentintei initiale prin care am pierdut exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti dar pe langa ca vad ca au trecut deja 5 luni si nu am un prim termen, nu stiu ce sanse am sa castig.
Mentionez .ca tatal minorului nu raspunde pe niciun mijloc de cominicare si nu s a prezentat nici in instanta desi a fost citat in repetate randuri timp de aproape 2 ani cat a durat procesul in Romania.
Care ar fi cea mai rapida solutie?

Multumesc anticipat!
Buna ziua,
1. NORMALUL este ca autoritatea parinteasca sa se exercite de AMBII PARINTI. nu stiu cum au gandit instantele britanice dar in Romania asta etse NORMALITATEA.
Sunt putine cauze care sa decada tatal din drepturi.
2. Termenul la apel s-ar putea sa vina in toamna functie de incarcatura instantelor din Romania.
3. Incercati, desi nu stiu ce sanse aveti in urmatoarele cateva luni de coronavirus, sa solicitati in instanta emiterea unei sentinte care sa substituie acordul tatalui pentru emiterea unui pasaport si pentru iesirea minorului din tara.
Daca tatal va vrea sa-si vada copilul s-ar putea sa va oblige sa-l aduceti din Africa de Sud in tara.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2020
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi indicat sa formulati o cerere privind suplinirea consimtamantului tatalui pentru iesirea din tara a minorului, pana la solutionarea apelului.
Contactati un avocat de pe forum sau recomandat si discutati pe larg variantele existente care sa va ajute sa eludati o scurta perioada de timp legea( pana la realizarea scopului imediat urmarit) dar si riscurile la care va puteti expune in viitor.
Aveti nevoie de avocat ca sa va studieze cazul mai intai pe baza de probe.
Se mai fac zboruri catre Africa de Sud?
Problema este ca pana ati termina procesul se pot intampla multe si nimic bun nu prea se vede la orizont astazi...
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna seara si multumesc frumos pentru raspunsurile dvs. Dupa cum bine ati punctat intr-adevar in Romania normalitatea este exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Situatia mea este insa departe de normal, consider ca ma incadrez la exceptiile pe care legea le-a prevazut. Prin urmare, asta si caut in acest moment un avocat care sa creada in cauza mea sau care a mai obtinut in situatii similare exercitare exclusiva a autoritatii parintesti. Este printre dvs sau cunoasteti un astfel de avocat ?
As mai vrea sa stiu daca legea prevede vreo modalitate prin care tatal sa renunte la drepturile sale parintesti in favoarea mea sau a unei terte persoane? Se poate face un astfel de act la notar?

Multumesc din suflet si multa sanatate!
As mai vrea sa stiu daca legea prevede vreo modalitate prin care tatal sa renunte la drepturile sale parintesti in favoarea mea sau a unei terte persoane? Se poate face un astfel de act la notar?


NU, dar se poate prezenta in instanta sa fie de acord cu cererea dvs de exercitare a autoritatii parintesti.
La notar s-ar putea prezenta sa isi dea acordul ca dvs sa plecati si sa va mutati in Africa de sus

Alte discuții în legătură

Bună seara! sunt cetățean roman cu residenta permanenta în ... Roxannne Roxannne Bună seara! Sunt cetățeni roman cu residenta permanenta în Norvegia! Aici în Norvegja l-am întâlnit pe tatăl copilului meu și am rămas ... (vezi toată discuția)
Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Procura minor sergiuoctavian sergiuoctavian Buna ziua, Am o prietena care are un copil minor, nascut in Italia, dar nu a fost casatorita cu tatal copilului iar la nastere copilul a fost trecut pe ... (vezi toată discuția)