avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Concediere în timpul situației de urgenta
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Concediere în timpul situației de urgenta

Bună ziua! As avea și eu o întrebare,urmează sa îmi pierd locul de munca, ca urmare a deciziei de închidere a punctului de lucru dintr-un oraș, altul decât sediul social al firmei. Ni s-a spus ca o sa se facă toate demersurile pentru a nu rămâne fără un venit. Un răspuns cam vag în ideea în care eu sunt trecuta ca economist pe post și ce fac eu acolo în magazin e de fapt ce face un lucrător comercial. Pe lângă astea o sa facem și un inventar, la care sunt sigura ca nu va fi bine, pt ca au apărut de mult diferențe între stocul faptic și scriptic pe care le-am sesizat superiorului fără nici un rezultat. Este legala toată aceasta problema? Se poate sa fim dați afară în acest moment de pandemie, în condițiile acestea?
Multumesc anticipat pt răspuns!
Sănătate tuturor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:38, 27 Martie 2020
Concedierea poate fi dispusă de angajator pentru motive temeinice (dacă sunteți trecuți în șomaj tehnic, atunci contractul de muncă vă este suspendat, altfel ar însemna că se desființează locul de muncă). Dacă se desființează întreg punctul de lucru (în dreptul muncii punctul de lucru este asimilat unei unități, chiar dacă nu are personalitate juridică), trebuie să vi se aplice prevederile concedierii colective, dacă se desființează doar anumite locuri de muncă, atunci sunt în prezența unei concedieri individuale. Indiferent de situație, în perioada preavizului (doar dacă se desființează locul de muncă, nu și în cazul trecerii în șomaj tehnic al angajatului) trebuie să se facă inventarul, respectiv predarea-primirea documente, stocuri etc. Dumneavoastră trebuie să aveți dovada că v-ați anunțat superiorul de neregulile care considerați că s-au produs, dovada putând fi probată prin orice mijloc de probă. În concluzie, angajatorul, dacă respectă prevederile legale, are dreptul să aplice măsura concedierii (doar că termenul de 20 de zile lucrătoare încep să curgă după încetarea sătrii de urgență, până atunci toate termenele de prescripție sunt suspendate). Deci, singura măsură legală acum e trecerea în șomaj tehnic, care nu se face cu preaviz, ci vi se comunică data de la care intrați!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corecta situatia expusa .... daca nu mai are bani sa va platesaca salariile , ce credeti ca se poate face ... concedierea sau trimiterea in CFP ori in somaj tehnic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema mai delicata Negrea Oana Negrea Oana In 2009 firma la care lucrez a suspendat contractele de munca pe ultimele 6 luni ale anului tuturor angajatilor (concediu fara plata) cu instiintarea lor bine ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac pentru a beneficia de somaj? stan lucian stan lucian din motive economice firma isi muta punctul de lucru de la CALARASI la BUCURESTI ,patronul anuntindu-ma de preaviz,in acelasi timp spunindu-mi ca nu poate sa ... (vezi toată discuția)
Desfiintare pozitie vioji vioji Buna ziua, Apelez la dvs cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat privind situatia in care ma aflu: Recent am fost informat verbal ca punctul de lucru unde ... (vezi toată discuția)