avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA retroactiv
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA retroactiv

Buna,

Am construit si vandut apartamente pe persoana fizica din 2007, fiindca legea era "permisiva". Am inteles ca acum ne vor cere sa platim retroactiv tva pentru aceste apartamente, pe motiv ca am vandut in scop comercial, si-am avut venituri cu caracter de continuitate, astfel ca trebuia sa ma inregistrez ca pers. platitoare de tva.
Este legal sa se ceara retroactiv? Si sa inteleg ca daca apartamentele sunt "vechi" nu se va mai plati nimic, chiar daca depaseste plafonul de 35.000 euro?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 09:39, 14 Decembrie 2009
Legea nu era permisiva, nu a efectuat nimeni controale cu aceasta tema.
In interiorul perioadei de prescriptie (care este de 5 ani de la 1 ian anul urmator) se poate solicita plata tva pt aceste tranzactii.
Vinzarea imobilelor vechi este scutita cf art 141, alin 2, lit f din codul fiscal, indiferent de valoarea tranzactiei.
Simona, tu spui ca daca astept sa treaca un an, sa fie constr. veche-asa cum spune legea, nu va mai trebui sa platesc tva pe viitor right?
nu trebuie sa asteptati, este obligatoriu ca imobilul sa fie receptionat si ocupat.

de exemplu, daca s-a facut receptia in aug 2007, incepand cu 1 ianuarie 2009, imobilul poate fi vandut in regim de scutire, dar in acest caz intervine ajustarea taxei deduse cu ocazia achizitiei/constructiei imobilului.
danike a scris:

de exemplu, daca s-a facut receptia in aug 2007, incepand cu 1 ianuarie 2009, imobilul poate fi vandut in regim de scutire, dar in acest caz intervine ajustarea taxei deduse cu ocazia achizitiei/constructiei imobilului.

In cazul PF, nefiind declarat platitor de tva, nu a dedus nimic, deci nu este vorba de ajustarea tva de la achizitie.
Vinzarea dupa 31 dec a anului urmator receptiei este scutita de tva si nu trebuie sa va inregistrati ca platitor de tva pt livrare constructii noi.
Da, daca constructiile sunt "vechi" in acceptiunea codului fiscal nu mai trebuie platit tva de catre PF, acestea trebuind sa se inregistreze ca platitori de tva numai pt constructii noi si terenuri construibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva apartamente vechi george1964 george1964 in 2008 m-am inregistrat ca persoana fizica platitoare de tva si am construit un bloc de apartamente (pe care l-am receptionat in 2008), din care pana acum nu ... (vezi toată discuția)
Tva imobiliare garbis garbis sunt persoana fizica impozabila in scopuri de tva care vinde apartamente in mod uzual vanzarea de apartamente la momentul actual nu merge bine dar am niste ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare apartament detinut de firma CMARGARIT CMARGARIT Buna ziua, O societate comerciala a achizitionat un apartament in anul 2007 cu taxare inversa la TVA. Acum societatea doreste sa vanda acel apartament. ... (vezi toată discuția)