avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Promisiune vanzare apartament
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Promisiune vanzare apartament

Buna ziua,
Am semnat o promisiune de vanzare in care s-a stabilit ca pe data de 1 aprilie, ora 14:00 va trebui sa ne prezentam la notariat pt semnarea contractului final.
Tot in promisiune este mentionat ca diferenta de plata (in afara de arvuna care s-a platit la precontract) se va face astfel:
1. suma de N Euro, care reprezinta valoarea necesara pentru stingerea creditului vanzatoarei la Banca X, va fi platita prin transfer de la Banca Y, unde cumparatoarea a facut alt credit
2. suma de M Euro (unde M + N + arvuna = pret total de vanzare), va fi platita din resurse proprii, in Lei, la cursul zilei in care se semneaza contractul final
Cumparatoarea a solicitat semnarea in luna martie, deoarece Banca Y i-a preaprobat creditul doar pentru luna martie, extinderea pentru inca o zi nefiind posibila (pt a i se acorda creditul pe 1 aprilie ar trebui sa aplice din nou, dar nu mai este timp, deci e teoretic imposibil sa se dea creditul pe 1 aprilie)
Vanzatoarea a acceptat semnarea mai devreme, dar la un curs fix (4.85), un pic mai mare decat cel curent.

In cazul in care tranzactia nu mai are loc, a cui se considera ca e vina?
A cumparatoarei care nu s-a asigurat ca va putea primi banii de la Banca Y pe data scrisa in promisiune,
sau a vanzatoarei, care a refuzat sa semneze la cursul zilei, solicitand un curs mai mare (in conditiile in care stie ca Banca cumparatoarei nu poate acorda creditul pe data de 1 aprilie) ?
Intrebarea este de fapt, cine ar avea castig de cauza in cazul in care se ajunge la un proces cu privire la restituirea dublului sumei primita ca arvuna?
(ca in majoritatea cazurilor, in precontract scrie ca daca tranzactia nu are loc din cauza cumparatoarei, aceasta nu mai primeste arvuna inapoi, iar daca este vina vanzatoarei, atunci vanzatoarea restituie dublul sumei)

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AdelinaS123 , utilizator 10:42, 28 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Semnarea contractului in luma martie este IMPOSIBILA avand in vedere situatia de criza existenta si starea de necesitate.
Antecontractul ca si solicitarea bancara ar trebui sa se prelungeasca automat pana la incetarea starii de necesitate.
Discutati cu banca acest aspect.
Nimeni nu-i de vina daca nu se incheie actele fiind situatie exceptionala, situatie in care se revine la situatia anterioara in sensul ca dumneavoastra dati inapoi arvuna si ramaneti cu casa.
Sper ca nu ati cheltuit banii.
Multumesc!
Nu s-a ridicat problema starii de necesitate de catre niciuna din banci si nici de catre notar. Dar inteleg ca se poate aduce ca argument in cazul unui posibil proces.
Mai are cineva alta opinie? Multumesc din nou!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract si avans prima casa Finzi Finzi Buna ziua, Doresc sa achizitionez un apartament prin programul Prima Casa. Am primit preaprobarea financiara, juridica, am trecut de evaluare, acum sunt la ... (vezi toată discuția)
Precontract casa balasaf balasaf Buna ziua! in data de 30.07.2015 am semnat un precontract pentru cumpararea unei case, dand un avans de 2000 euro si urmând ca pana in data de 30.11. 2015 sa ... (vezi toată discuția)
Anvans cumparare imobil Tenrom Tenrom buna ziua! vreau sa cumpar un ap.in valoare de 40mii euro, prin credit ipotecar. am o parte din bani,iar restul fac imprumut de la banca prin acest ... (vezi toată discuția)