avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Bună ziua. Tatăl meu a decedat în urma cu 2 luni, și am înțeles ca dacă noi moștenitorii (mama, eu, frate) dezbatem succesiunea înainte de a se împlini 6 luni de la deces, aceasta este gratuita. Va rog sa ma lămuriți dacă asa este, sau care sunt pașii. Mulțumesc mult! Sănătate!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbaterea succesiunii nu e gratuită.
Nici cele 6 luni nu au importanta. Reprezintă termenul de opțiune succesorala conform vechiului Cod civil (care nu mai e in vigoare din octombrie 2011).
Singurul beneficiu financiar este ca daca dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la deces, veti plati doar taxele notariale, fiind scutiți de la plata impozitului de 1% din valoarea masei succesorale.
Dezbaterea succesiunii se face amiabil, la notar sau în caz de neînțelegeri, pe cale judecătorească.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Realizați că așa zisa gratuitate nu poate fi decât o legendă urbană. Dacă s-ar înghesui toată lumea să dezbată mostenirile in termen de 6 luni, notariatul s-ar transforma in voluntariat, iar salariații birourilor notariale, consumabilele, facturile, s-ar plati ....din aer.
Daca veti dezbate succesiunea la notar, in termen de 2 ani de la deces, nu mai datorati impozitul de 1 % calculat in raport de masa partajabila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune dupa 6 luni de la deces ela76 ela76 Care este sanctiunea daca succesiunea nu este dezbatuta in primele 6 luni de la decesul defunctului.Mentionez ca singurii mostenitori sunt sotia ... (vezi toată discuția)
Mostenirea emina28 emina28 Buna ziua, As doriu sa stiu daca in decurs de 6 luni de la deces mostenirea este gratuita?? V amultumesc (vezi toată discuția)
Succesiune vasile 65 vasile 65 doresc sa stiu care este termenul maxim sa faci succesiunea (vezi toată discuția)