avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent - demisie, somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent - demisie, somaj

Bună seara, lucrez la o firma care are câteva a geții în tara, mai exact 71 din care au închis 33 în urma epidemiei. Zilele trecute am anunțat ca soțul meu se întoarce acasă fiind șofer pe tir și va trebui sa întru în izolare 14 zile cât are dreptul la odihna. Firma unde lucrez nu a agreat aceasta informație și am fost sunata azi sa mi dau demisia ca ei vor sa închidă agenția definitiv. Întrebarea mea este ce pot face? Pot fi data în șomaj? Ce se întâmplă dacă nu accept sa mi dau demisia? Nu stiu cum pot proceda. Va multumesv
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:28, 30 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

In speta, daca va inchide activitatea, atunci probabil ca va desfiinta anumite posturi, situatie in care va trebui sa concedieze salariatii si nu sa le sugereze sa-si dea demisia.
Multumesc frumos, am rezolvat.Am sunat la ITM si m au învățat ce sa fac.Acum sunt in somaj pt ca eram singurul angajat în acel punct de lucru și cand au auzit de ITM au început sa accepte somajul.

editat : citare raspuns anterior.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
In cazul acesta ,aveti grija la termenul de depunerea actelor pentru somaj. ...10 zile de la data incetarii c .i.m. (in acest caz, somajul se acorda de data incetarii c.i..m. , la depasirea termenului somajul se acorda de la data depunerii cererii) si maxim 12 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reincadrare dupa crestere copil ioasaf ioasaf va rog sa-mi raspundeti si mie In perioada cat o angajata a fost in concediu pentru crestere copil a fost angajat altcineva pe post. Apoi acel post a fost ... (vezi toată discuția)
Somaj? Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,as avea o problema si anume:sunt angajata la o firma din 15.08.2008 si pana in prezent,am fost luata din somaj,dupa terminarea facultatii.Acum am ... (vezi toată discuția)
Lamurire kido93 kido93 Salutre. Patronul firmei la care lucrez m-a pus sa-mi depun preaviz de 20 de zile pentru ca inchide firma.Pot intra in somaj? (vezi toată discuția)