avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca viabil la o firma radiata din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca viabil la o firma radiata din ORC

Este posibil sa se incheie o procedura de insolventa si sa nu fie eliberate Deciziile de Incetare CIM?

Ce se poate face in acest caz?

Pentru perioada in care firma a fost in procedura de insolventa(2 ani si 8 luni),
iar CIM nu a fost incheiat ,este considerata vechime in munca la pensionare?

va multumesc anticipat!
cu respect si consideratie,
rodica_post
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 15:52, 27 Decembrie 2009
Dupa pararea mea contractul individual de munca se termina de drept la data incetarii existentei juridice a uneia dintre parti, adica prin decesul angajatului sau prin decesul / dizolvaraea angajatorului.

Daca nu s-a emis decizia de incetare a contractului individual de munca si nu s-a incetat prin alt mod (nu conteaza cum), atunci contractul trebuie sa fie valabil pentru perioada respectiva cu toate consecintele legale (prestarea muncii, plata salarului si, bineinteles, vechimea in munca).
1. Banuiesc ca dupa incetarea activitatii firmei aceasta nu a mai depus declaratiile lunare la Pensii, Sanatate si Somaj si nici nu a platit contributiile legale.
2. Ca urmare nu sunt considerate stagii de cotizare la aceste fonduri.
Solicitand in instanta contenciosului administrativ prin Cerere lamurire dispozitiv (pe motiv ca judecatorul sindic a lasat fara obiect Contestatia la tabelul de creante in care se mentiona faptul ca nu au fost eliberate Deciziile de incetare CIM),dosarul de insolvena a fost repus pe rol.
S-a inaintat de catre judecatorul sindic plangere penala impotriva angajatorului dar si a lichidatoarei care nu si-a indeplinit atributiile,solicitandu-se repararea prejudiciului cauzat .
Procesul este in curs inca pe rolul instantei de judecata.
Voi reveni cu noutati pe masura ce voi avea noutati.
Este o speta mai rar intalnita in instantele de contencios administrativ -procedura insolventei- si cred ca ar fi un bun exemplu pentru cei interesati ori care vor trece prin astfel de situatii (destul de neplacute)
Conteaza perseverenta creditorilor si modul cum sunt formulate orice inscrisuri -alaturi de dovezi-.

Cu parere de rau ,domnule @Tudor Valeriu,insa raspunsul oferit de dv.in acest topic este impotriva prevederilor Codului Muncii.:sorry::sorry:

raspunsul oferit de @ Miklos MUHI este cel corect(cf.sentintelor civile irevocabile care stau la baza tabelului de creante si au ca obiect "drepturi banesti " -reprezentand salarii restante din dec.2003 -pana in prezent).

deci,
Daca nu s-a emis decizia de incetare a contractului individual de munca si nu s-a incetat prin alt mod (nu conteaza cum), atunci contractul trebuie sa fie vialabil pentru perioada respectiva cu toate consecintele legale (prestarea muncii, plata salarului si, bineinteles, vechimea in munca).

rodica_post:
Dvs. ati scris:
Pentru perioada in care firma a fost in procedura de insolventa(2 ani si 8 luni),
iar CIM nu a fost incheiat ,este considerata vechime in munca la pensionare?

Eu v-am raspuns exclusiv la aceasta intrebare iar raspunsul nu are legatura cu Codul muncii ci cu Legea 19/2000, a pensiilor.
Chiar daca nu s-a emis decizia de incetare a CIM dar nu au fost emise nici declaratiile lunare si nu s-au platit contributiile legale nu se poate considera stagiu de cotizare la Pensii, Sanatate si Somaj.
Ar fi bine sa obtineti in instanta salarii restante din 2003 (!?)! Doar daca judecatorul nu stie de termenul de prescriptie dat de Codul muncii.
In rest ar fi bine sa obtineti pentru salariati hotarari favorabile si asta va doresc!
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Salariile restante au fost obtinute pana in prezent prin 2 (doua)sentinte civile -asa cum am precizat in mesajul anterior pana in luna iunie-2008.
Procedura de insolventa a inceput in sept.2007,iar sentintele judecatoresti au fost elementul de baza al Tabelului de creante.
In temeiul prev.Legii 85/2006 -privind insolventa,nu am mai obtinut continuitatea in procesul civil,insa s-au acordat despagubiri echivalente cu salariile lunare pana la incheierea CIM in latura penala.
Mentionez ca administratorul firmei insolvente are si o condamnare prin sentinta penala -pentru neexecutarea hotararilor judecatoresti-.
Prin actiunea judecatorului sindic,raspund penal toti cei 4 asociati ai firmei insolvente dar si lichidatoarea care a favorizat infractiunea continuata.
Prin actiunea penala cei vinovati vor acorda toate drepturile ce ni se cuvin in calitate de creditori .
Nu poate fi vorba de prescriere ori perimare intrucat actiunea a fost pe rolul instantei permanent.
Executarea silita se face doar dupa ce se va inceta actiunile in instanta -in cazul in care debitorul refuza constant plata creantelor.
Creditori sunt si DGFP ,ANAF si ITM.
Deci,restantele se vor recupera -inclusiv cele ale contributiilor fata de stat -asa cum se mentioneaza in dispozitivul sentintelor civie.
Suma debitoare depaseste 33.500.000 lei (RON) - pana la repunrea pe rol a dosarului.
Se vor aplica si penalitati de intarzierea platii (poate si dobanzi cf. O.G nr.9/2000- cf.prevederilor sentintelor civile).
Din pacate,multi angajatori considera ca insolventa este o cale de a se sustrage platii restantelor salariale prin astfel de tertipuri....
Totusi...legea este in favoarea angajatilor prejudiciati !
Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide in cazul in care solutia va fi in detrimentul creditorilor.
CEDO, a decis favorabil pentru creditori-inclusiv vechimea in munca calculata cf.CIM -pana la incetarea de drept.

Legea se aplica nu se interpreteaza !:sorry:

Va multumesc domnule moderator @ Tudor Valeriu.

cu stima si respect,
rodica_post

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A.v.a.b-bucuresti -creditor in proces de insolventa-este scos din procedura de catre judecatorul sindic atunci cand hotaraste sentinta comerciala-este legal? rodica_post rodica_post A.V.A.B-Bucuresti ca parte in proces civil-procedura insolventei -conform Legii nr.85/2006 art.131 -art.135 si art.136- este parte in proces in ... (vezi toată discuția)
Lichidatorul judiciar si-a insusit valoarea materiala a debitoarei.este legal? rodica_post rodica_post Pe rolul instantei se afla dosar de insolventa al societati...X Lichidatorul judiciar vinde utilajele din cadrul societatii in valoare de ... (vezi toată discuția)
Intrebari privind recuperarea de creante si drepturile muncii rodica_post rodica_post buna ziua, Va rog f.mult ,daca aveti placerea de a-mi raspunde la urmatoarele intrebari - ce se poate face in cazul in care un lichidator nu a intocmit ... (vezi toată discuția)