Am de scos un certificat de deces pe numele fratelui. El are un copil rezultat dintr-o relatie cu o femeie cu care n-a fost niciodata insurat. La Starea Civila am avut voie sa depun actele pentru emitere certificat deces, dar la scos nu mai am acest drept. Cica sa vina reprezentantul legal al copilului fratelui meu, adica mama fetei minore, care refuza cu intentie scoaterea documentului din Starea Civila. Nici de procura care sa ma imputerniceasca pe mine nu vrea s-auda. Ce se poate face in acest sens ? P.S. Trebuie ridicat acel ajutor de deces si avem mare nevoie de act.
OUG nr.32/2020 Articolul XIX dispune că „(1) Ajutorul de deces se acordă, după caz, pe baza următoarelor documente transmise fie cu serviciile poștale, fie în format electronic:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11 la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011, cu completările ulterioare;
b) copia certificatului de deces;
c) copia actului de identitate al solicitantului;
d) copia actelor de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, a actului care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar;
e) copia dovezii/declarației pe propria răspundere că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces;
f) copia actului medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani;
g) copia adeverinței care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii.
(2) Prevederile alin. (1) încetează în termen de 60 de zile de la data încetării stării de urgență”
Astfel, răspunsul este: Solicitați funcționarilor de la Serviciul de Stare Civilă eliberarea unei copii de pe certificatul de deces, cu dovedirea legăturii dumneavoastră de rudenie cu persoana decedată.
Multumesc mult pentru raspuns. Din lege reiese ca nu-mi trebuie certificatul de deces in ORIGINAL la depunerea dosarului pentru ajutor inmormantare, Pot solicita copie autentificata cu stampila si semnatura Starii Civile? Sau ajunge copie simpla conforma cu originalul?
Deces salariat
Vilcu Gina
Buna ziua.Din pacate anul nou a inceput rau pentru unii dintre noi.Intrebarile mele sunt:1.Decizia de incetare a cim a unui salariat pensionar limita de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces
bratia2003
Doresc sa stiu daca, in urma mortii sorei mele, care avea un handicap pentru care primea lunar un ajutor de 272 lei, sotul supravietuitor este indreptatit sa ... (vezi toată discuția)