Lucrez la o firma de game testing si, teoretic, am avea cu totii posibilitatea de a lucra de acasa in timpul acestei pandemii. Firma are deja pus la punct sistemul, cu VPN si criptarea dispozitivelor necesare. Pentru preluarea echipamentului, conform managentului, este nevoie de o aprobare de la companiile care au creeat echipamentul de testare specializat, pentru pastrarea confidentialitatii. Totusi, unii au reusit deja sa primeasca aceasta aprobare, si nu toti sunt dintre cei de pe pozitiile de conducere. Cand le-am cerut eu acelasi lucru, au evitat sa dea un raspuns ferm. Dupa multe cautari pe google, nu am gasit o lege care sa imi sustina in mod explicit cererea.
Intrebarea mea e simpla: Exista o lege care sa ii constranga sa imi permita acest lucru pentru perioada pandemiei sau, daca nu, una care sa ii afecteze in cazul in care eu voi fi infectat? Nu vreau sa fiu mai putin productiv, intentia mea e doar sa evit iesirile inutile in aceasta perioada.
Munca la domiciliu este o varietate a contractului de muncă.
Dacă până la acest moment ați prestat munca în spațiul pus la dispoziție de angajator, iar în momentul actual doriți schimbarea locului muncii, acest lucru nu se poate realiza decât prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul ambelor părți.
Mai mult, art. 48 din Codul Muncii prevede că „Angajatorul poate modifica temporar locul și felul muncii, fără consimțământul salariatului, și în cazul unor situații de forță majoră, cu titlu de sancțiune disciplinară sau ca măsură de protecție a salariatului, în cazurile și în condițiile prevăzute de prezentul cod”.
Observăm deci că este o posibilitatea de modificare unilaterală a contractului de muncă pusă de legiuitor, la îndemâna angajatorului.
În favoarea angajatului sunt însă dispozițiile articolului 33 din Decretul 195/16.03.2020 care dispune că „Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului”.
Nu exista nici o lege care sa il constranga pe angajator sa va introduca o clauza de munca la domiciliu. Aceasta se introduce de comun acord sau din initiativa angajatorului pentru o perioada determinata, atat cat este decretata stare de urgenta.
Insa angajatorul potrivit Legii nr. 319/2006 cu privire la sanatatea si securitatea in munca este obligat sa ia masuri de prevenire a raspandirii covid 19 la locul de munca si pe cale de consecinta sa asigure un mediu de lucru, care sa contribuie la pastrarea sanatatii si securitatii in munca. Aici exista sanctiuni daca nu v-a asigurat toate mijloacele de protectie. Dar atentie, avand in vedere contagiozitatea covid 19 s-ar putea in cazul in care v-ati infectat sa nu prea puteti demonstra ca acest lucru s-a intamplat exact la locul de munca.
Asadar in opinia mea solutia cea mai eficienta ar fi sa discutati cu angajatorul dvs. si pe cale amiabila sa introduceti in contractul de munca o clauza de munca la domiciliu sau de telemunca.
Succes!
Telemunca
mopy
de la inceputul starii de urgenta, printr-o decizie a conducerii, s-a trecut la munca in regim de telemunca. toti angajatii au lucrat de-acasa. Nu au fost ... (vezi toată discuția)