avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Promisiune bilaterala imobil cu plata la termen! ! !
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Promisiune bilaterala imobil cu plata la termen! ! !

Buna seara tuturor!

Problema si intrebarile mele sunt legate de un contract notarial cu clauza. Mai exact o promisiune bilaterala de vanzare si cumparare care am facut-o in luna octombrie anul trecut, unde am dat un avans de 30.000€ pentru o casa langa orasul Cluj.
In data de 21. Noiembrie dansii au plecat in America si mi-au predat proprietatea si de atunci locuiesc aici.
Noi ambele parti am trecut in contract termen de plata a restul baniilor de 140.000€ pana in data de 08.04.2020 adica miercurea viitoare, sau imi voi pierde avansul de 30.000€.
Eu intre timp am vandut casa mea din germania si din cauza pandemiei a durat tot procesul mai mult decat era normal si banii din germania, cu care voi achita casa in romania, imi intra doar in ultima zi din termen, adica 08.04. sau, cel tarziu o zi dupa termenul de plata.
Asta inseamna ca eu in cel mai rau caz voi intarzia cu plata o zi.
Am vorbit cu proprietarul si nu este deloc incantat si a precizat, "daca exista posibilitatea sa ma scoata afara din casa va incerca sa o faca".

In contract scrie:

"Noi, partile contractante, de comun acord, intelegem sa stabilim drept termen maxim pentru incheierea contractului de vanzare in forma autentica data de 08.04.2020, termen ce poate fi prelungit prin acordul expres a partilor."

"In ipoteza in care perfectarea in forma autentica a contractului de vanzare nu se va putea realiza din culpa promitentului-cumparator, promitentul-vanzator, la data maxima stabilita pentru incheierea contractului de vanzare in forma autentica va putea invoca rezolutionarea de plin drept a prezentei promisiuni, fara punere in intarziere sau vre o alta formalitate, partile contractante convenind ca suma platita, cu titlul de avans, in cuantum de 30.000€, sa nu se restituie de catre promitent-vanzator, aceasta din urma pastrand-o cu titlul de daune-interese.

Stiu ca exista si o lege pentru forta majora si cazul fortuit, credeti ca fac parte din rubrica asta?

Important, intr-un contract/promisiune bilaterala cu clauza este data platii sau data intrarii sumei in contul vanzatorului?
Daca voi reusi sa fac plata in ziua expirarii termenului, este in regula si indeplinita clauza din partea mea sau ma pot astepta la surprize?

Multumesc anticipat si o seara buna!

Alexander

Cel mai recent răspuns: Magdalena Tătaru , Avocat 00:35, 4 Aprilie 2020
Dacă nu există posibilitatea de prelungire a termenului pentru încheierea contractului prin acordul părților, în favoarea dumneavoastră pot fi valorificate dispozițiile art. 41 din Decretul 195/202o stabilește că: „Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit prezentului decret, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile”.
De asemenea, pot fi invocate dispozițiile art. 1351 din Codul Civil, cu privire la forța majoră, dacă imposibilitate de încheiere a contractului la termenul stabilit inițial este datorată acesteia și dacă se poate face dovada în acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Prescriptie_promisiune vanzare cumparare hajnal hajnal La data de 24.08.2011 s-a incheiat o Promisiune de vanzare – cumparare, avand ca obiect obligatia Promitentului Vanzator de a vinde Promitentului Cumparator ... (vezi toată discuția)
Achiziționare locuință - avans, ulterior plata in rate Dannyytiesto Dannyytiesto Vreau sa cumpăr un apartament iar proprietarul si-a dat acordul sa ii achit un avans pe care îl voi trece intr-un contract făcut între noi și legalizat ... (vezi toată discuția)