avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie_promisiune vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie_promisiune vanzare cumparare

La data de 24.08.2011 s-a incheiat o Promisiune de vanzare – cumparare, avand ca obiect obligatia Promitentului Vanzator de a vinde Promitentului Cumparator terenuri in suprafata totala de ... mp, respectiv obligatia Promitentului Cumparator de a achita valoarea terenurilor pana la data de 30.11.2012.
Documentul mentionat, prevede obligatia Promitentului Vanzator ca, la momentul intabularii in cartea funciara a imobilelor – terenuri, sa incheie Contract de vanzare – cumparare in forma autentica.
Din motive obiective, Promitentul Vanzator se afla in imposibilitatea de a intabula in cartea funciara imobilele – terenuri pe numele acestuia din urma.
Nici pana in momentul de fata Promitentului Cumparator nu a achitat intreaga valoare a terenurilor in cauza.
Intrebarea este daca termenul de prescriptie a dreptului de actiune este de 3 ani si curge de la data incheierii Promisiunii de vanzare cumparare, conform Decretului 167/1958?


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hajnal , utilizator 10:19, 22 Aprilie 2020
Articolul 6 alin. (4) C. civ. stipulează că „prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit”
Da, prescriptia este de 3 ani conform decretului mentionat, insa cuge de la data expirarii termenului prevazut in promisiune pentru incheierea contractului final de vanzare-cumparare.
Va multumesc foarte mult!
Puteti sa-mi spuneti de ce curge de la data expirarii termenului prevazut in promisiune pentru incheierea contractului final de vanzare-cumparare? In acel act scrie ca contractul final de vanzare-cumparare sub forma autentificata va fi incheiat in momentul intabularii in CF a terenurilor. Din motive obiective, Vanzatorul nu a reusit sa intabuleze in CF terenurile (Vanzatorul detinea terenurile tot pe baza unor promisiuni de vanzare-cumparare). Mentionez ca Promitentul Cumparator nu a achitat valoarea terenurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare-cumparare characlan11 characlan11 Buna ziua.Am facut o promisiune sinalagmatica de vanzare cumparare pentru un garaj care este inclus pe CF-ul unui apartament.Pretul garajului a fost platit ... (vezi toată discuția)