avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in urma situatiei actuale - Coronavirus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in urma situatiei actuale - Coronavirus

Acum aproximativ 1 săptămână am primit un telefon de la firma unde am fost angajat 7 luni pe perioada nedeterminata cum ca in urma unor abateri disciplinare repetate sunt disponibilizat și ca nu se mai poate face nimic in acest sens.

Cu câteva zile înainte, tuturor angajaților le-a fost adus la cunoștință faptul ca firma are probleme economice, multe proiecte se închid și ca vor fi nevoiți sa trimită angajați in șomaj tehnic.

Am încercat sa aflu mai multe detalii despre aceste abateri pe care le-am săvârșit cat și despre situația actuala a desfacerii contractului meu de munca, doar ca nu reușesc sa iau legătura cu nimeni. Nu am fost înștiințat despre cercetarea disciplinara care ar trebui sa aibă loc in acest caz, nimeni din partea firmei nu îmi oferă nici un răspuns.

Problema finala este ca in acest moment nu beneficiez de șomaj tehnic. As avea mai multe întrebări:

Daca firma m-ar fi trimis in șomaj tehnic, ar fi fost obligata sa plătească o anumita suma sau toată suma ar fi fost acoperita de stat? (este vorba de un salariu de aprox. 3000 lei net)

Se poate face ceva legal in acest sens? Exista o cale de atac? Consider ca am fost disponibilizat pe nedrept, motivul real fiind economic, mai ales ca nimeni nu îmi comunica nimic in legatura cu desfacerea contractului.

Va mulțumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:18, 6 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Indemnizatia de somaj tehnic este recuperata de la stat in limita a 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

2. HG 905/2017
art.7
.....
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator.
....

In speta, formulati o cerere catre angajator prin care solicitati sa va elibereze copii dupa acele acte.
In caz contrar, sesizati ITM-ul.

Se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6) din HG 905/2017, de către inspectorii de muncă.

In speta, solicitati in scris angajtorului eliberarea unui exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m.

3. De la data comunicarii deciziei ,aveti :
- termen de 30 de zile calendaristice pentru a o contesta in instanta, daca este vorba despre concediere disciplinara;

- termen de 45 de zile calendaristice penru depunerea contestatiei in situatia măsurilor unilaterale de încetare a contractului individual de muncă,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere disciplinara a c.i.m in urma cu un an si 3 luni am ... RazvanM2 RazvanM2 Desfacere disciplinara a C.I.M In urma cu un an si 3 luni am lucrat la un hotel, ca bellboy. In ziua in care mi-am scris demisia, am si plecat de la locul de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ce as putea sa fac în următoarea situație: lucrez ... anemona1 anemona1 Buna ziua! Ce as putea sa fac în următoarea situație: lucrez de 2 ani ca lucrător comercial, am fost anunțată pe data de 22 februarie, luni când eram la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am avut un contract pe perioada determinata de 6 luni ... raluca_01 raluca_01 Buna ziua.Am avut un contract pe perioada determinata de 6 luni iar angajatorul nu vrea sa îmi elibereze la sfârșit decizia de încetare a contactului de ... (vezi toată discuția)