avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Reîntoarcerea în câmpul muncii in perioada stării ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Reîntoarcerea în câmpul muncii in perioada stării de urgență

Bună seara,
Am o mare nelămurire raportată la situația mea, în contextul actual.
În prezent sunt încă în concediu de creștere și îngrijire copil, acesta urmând sa împlinească 2 ani la sfârșitul lunii iunie. Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, ar trebui să mă întorc în câmpul muncii in jurul datei de 25-26 aprilie, însă partea complicată este următoarea: înainte de a intra in concediu de maternitate am stabilit de comun acord cu angajatorul că vom încheia raporturile de muncă imediat ce perioada aferentă concediului de creștere și îngrijire un se va sfârși. Din păcate, datorită schimbărilor bruște apărute în contextul epidemiei actuale, nu am reușit să-mi găsesc un alt loc de munca și având în vedere că se apropie și Sărbătorile Pascale, mă îndoiesc că voi găsi într-un timp atât de scurt.
Întrebarea mea este: în cazul în care angajatorul nu este dispus totuși la un compromis, impus de situația data, exista posibilitatea sa ma încadreze in șomaj tehnic, sau chiar sa dispună concedierea, pe motivul desființării postului, in contextul actual?
La ce să mă aștept, și ce aș putea face, având în vedere că nu se știe nimic concret nici despre reînceperea cursurilor școlare, copiii rămânând în continuare acasă?
Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:54, 6 Aprilie 2020
Angajatorul este obligat sa va reprimeasca , dupa care sa decida trimiterea dvs in șomaj tehnic.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Și dacă a desființat postul?
Pe mine clar nu ma avantajează șomajul tehnic...
In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.
Da, într-adevăr, in condițiile normale, însă acum, chiar dacă nu respectă aceste aspecte legale, probabil mizează pe faptul că nu stă nimeni sa se ocupe de litigii în plină epidemie...
Legea nu s-a schimbat .. probabil va fi de durata un astfel de litigiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea din concediu de maternitate mariana iacoboae mariana iacoboae Buna ziua! Sunt in concediu de maternitate de 3 ani si urmeaza sa reincep serviciul peste 6 luni. As vrea sa ma informez daca angajatorul poate sa ma dea ... (vezi toată discuția)
Expirare perioada crestere si ingrijire copil florip florip Dupa expirarea perioadei de 2 ani pentru crestere si ingrijire copil, societatea este obligata sa te reprimeasca la munca? In ce conditii iti poate desface ... (vezi toată discuția)
Reincepere activitate dupa concediu crestere copil ilinca_hanganu ilinca_hanganu Buna ziua! Sunt angajata la o societate pe postul de asistent manager,cu contract pe perioada nedeterminata,actualmente in concediu pt cresterea copilului ... (vezi toată discuția)