Buna ziua!
Sunt angajata la o societate pe postul de asistent manager,cu contract pe perioada nedeterminata,actualmente in concediu pt cresterea copilului pina la virsta de 2 ani.Ar trebui sa reiau activitatea la inceputul lunii martie a acestui an. In ceast sens,am depus o cerere pentru reinceperea activitatii pe postul detinut anterior suspendarii contractului de munca, conform prevederilor legale in vogoare. Conducerea unitatii nu mi-a aprobat cererea,fara a preciza un motiv anume.Am intrebat daca postul mi-a fost desfiintat,stiind ca unii angajatori recurg la astfel de metode. Raspunsul a fost ca postul nu mi-a fost desfiintat,ci redenumit,in locul meu fiind angajata o persoana pe postul de secretara ,pe perioada nedeterminata. Este legal asa ceva? Stiu ca postul poat efi desfiintat pe perioada concediului de crestere copil,dar in cazul in care a fost redenumit,si nu desfiintat,este legal ca angajatorul sa angajeze pe altcineva pe acest post pe perioada nedeterminata?Stiu ca nu este legal ca in locul unei persoane aflata in concediu pt cresterea copilului angajatorul sa angajeze o alta persoana pe perioada nedeterminata. As dori sa stiu ce se poate face in aceasta situatie? Cum ramine cu OU 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca?
redenumirea de care vorbesc ei implica tot o desfiintare a postului, in sens juridic.E o practica des intalnita in sistemul public, dar canstat ca ainceput sa fie preluata cu succes si de privati.Prin urmare puteti sa-i actionati in judecata....vedeti sa va incadrati totusi in termenul de 30 de zile de la comunicarea acestei situatii sa nu aveti probleme cu tardivitatea
Eu vad lucrurile asa: nu este ilegal sa angajaezi o alta persoana, choiar si pe durata nelimitata, care sa aiba atributii identice sau similare cu angajata in cic.
Insa, asta nu inseamna ca doresti ca, al revenire, pe angajata revenita din concediu sa o concediezi. Legal, nu poate sa insemne decat ca vrei sa ai doua angajate, odata ce mamica revine la serviciu.
In niciun caz, angajarea unei alte persoane nu poate sa insemne concedierea celei vechi. In esenta, concedierea se poate dispune in cazulile limitativ enumerate de codul muncii, ori angajarea unui inlocuitor nu este printre acestea.
Este corect ce s-a explicat mai sus, anume ca angajatorul dvs. "se preface" (insa foarte prost, dupa parerea mea) ca a desfiintat functia dvs., ulterior vopsind cioara. Reducand aceasta manevra la codul muncii, rezulta ca dvs. veti fi concediata pentru motivul obiectiv al desfiintarii postului, situatie ce va va fi comunicata fie printr-o notificare de preaviz, fie printr-o decizie de concediere.
Nu se poate concedia un anagjat prin "respingerea/neaprobarea cererii de revenire din concediu".
Incerc sa va spun ca, daca ne luam dupa lege, cererea de revenire la locul de munca are caracter formal, iar dvs. puteti reveni la lucru si daca acea cerere a fost respinsa. In cazul unor animozitati, puteti insista sa vi se dea un document din care sa rezulte concedierea dvs. (eu asa as face).
Fireste, puteti considera si acea cerere respinsa drept decizie de concediere, pe care sa o atacati in instanta, insa eu zic ca mai bine ar fi sa faceti cum am zis mai sus, sau sa reveniti cu o adresa la angajator in care sa solicitati:
- fie sa vi se comunice la ce post sa va prezentati la lucru in data de..., cand suspendarea contractului dvs. de munca a incetat de drept, prin efectul legii (implinirea de ctare copil a varstei de 2 ani)
- fie sa vi se comunice in scris motivul si baza legala a neprezentarii la munca (insist, a neprezentarii, nu a concedierii).
Raspunsul pe care il veti primi la aceasta adresa va clarifica lucrurile, si veti putea fie sa reveniti la lucru (daca angajatorul e istet), fie sa contestati cu succes o masura abuziva.
ps. Chiar si daca angajatorul va lua masura desfiintarii postului cat de cat in conformitate cu legea, tot o puteti contesta cu sanse de succes. Legea spune ca desfiintarea postului trebuie sa fie definitiva si executata cu buna credinta. Angajarea unei alte persoane cu aceleasi atributii dovedeste ca desfiintarea nu a fost nici definitiva, nici de buna credinta.
In orice caz, parerea mea este ca relatia cu angajatorul actual este usor... compromisa.
cererea de revenire la locul de munca are caracter formal
De acord cu @smeagull. Daca pentru a intra in CIC este nevoie de o cerere prin care se anunta intetia si data de la care se solicita CIM. la revenire nu mai este nevoie de cerere (cu exceptia intreuperii CIC inainte de termen) deoarece suspendarea inceteaza de drept prin expirarea termenului legal pentru care a fost acordat. Nu are ce sa ceara, este obligat sa se prezinte la serviciu.