avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sulta - partaj apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sulta - partaj apartament

Buna ziua ,

Va rog sa-mi spuneti , plata sultei , stabilite in urma unui partaj pentru un apartament , trebuie platita imediat de la inchieirea partajului , sau se poate stabili o perioada de timp ?
Ex : daca sulta a fost stabilita la 10.000 euro , cel ce trebuie sa o platesca , trebuie sa faca plata imediat sau poate plati aceasta suma intr-o perioada de 2-3 ani ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:32, 7 Aprilie 2020
Teoretic trebuie s-o plateasca imediat cum a ramas hotararea definitiva insa daca creditorul obligatiei de plata consimte sa-i acorde debitorului posibilitatea platii esalonate, se poate opta pentru aceasta varianta!
Debitorul da posibilitatea sau instanta hotaraste ? P emine ma intereseaza ce este obligatoriu , intrucat este normal ca debitorul sa vrea 10.000 euro maine si nu in 3 ani ,
Ce se intampla daca , cum spuneti dvs , ca trebuie platita imediat , dar cel care a primit apartamentul la partaj nu dispune de aceasta suma ? cum poate fi executat , decat tot prin stabilirea unei anumite sume in fucntie de venituri , tot esalonat , nu ?
Debitorul de posibilitatea. Obligatia de plata a sultei devine exigibila imediat, in alte cuvinte trebuie platita chiar a doua zi. Teoretic, creditorul sultei are dreptul sa il execute silit pe debitor imediat daca acesta nu achita benevol. Executarea silita se va face prin vanzarea la licitatie a oricaror bunuri ale celui executat, inclusiv a apartamentului pe care acesta l-a primit prin partaj.
Sulta se plateste in baza hotararii judecatoresti ramase definitive.
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca partajul s-a facut prin instanta vedeti daca este mentionat in cate luni. Daca nu , termenul de prescriptie este de 3 ani. Cel care are de primit sulta poate sa o primeasca prin procedura de executare silita .

Alte discuții în legătură

Partaj mavrocordat mavrocordat buna ziua. sunt divortat si in timpul casatoriei am cumparat impreuna un apartament iar fosta sotie sustine ca are tot dreptul sa-i ramana acest apartament ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj Dragos-Alexandru Dragos-Alexandru In urma procesului de partaj al parintilor mei mama a primit un apartament conditionata de plata unei sulta de 50 000 R.O.N. As dorii sa stiu ce se intampla in ... (vezi toată discuția)