avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

In urma procesului de partaj al parintilor mei mama a primit un apartament conditionata de plata unei sulta de 50 000 R.O.N. As dorii sa stiu ce se intampla in cazul in care mama nu poate plati aceasta sulta.Cum va evolua situatia in continuare?Precizez ca hotararea este definitiva si mama nu poate achita aceasta sulta.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:15, 16 Martie 2010
Daca hotararea definitiva si irevocabila de partaj prin care mama si-a inscris in cf dreptul de proprietate sub rezerva platii sultei, creditorul - fostul sot poate sa o execute silit in termen de 3 ani pentru plata acestei sulte. Dupa trecerea celor 3 ani, intervine prescriptia dreptului de a solicita sulta si dreptul de proprietate al mamei se consolideaza. ;)
In cazul in care mama nu poate plati sulta, la termenul stabilit, fostul sot poate incepe procedura de executare silita. Daca nu are alte bunuri care sa poata fi executate, atunci apartamentul va fi scos la licitatie.
In situatia in care mama nu are sulta la care este obligata are la indemana posibilitate vanzarii imobilului si achitarii sultei respective, dat banuiesc ca varianta aceasta nu o agreeaza.De asemenea mai poate face un imprumut si garanta cu imobilul respectiv.Tatal dvs. in schimb va putea cere executarea silita a hotararii respective, executare silita imobiliara, iar in situatia neachitarii de catre mama ta a sultei, scoaterea la vanzare a acestuia pentru a-si indestula creanta.Atentie!Ori de acte ori se procedeaza la executarea silita a unei hotarari debitorul va avea de achitat pe langa sulta datorata in cazul acesta si cheltuielile de executare care se compun din onorariu executor, onorariu avocat, taxe de timbru si timbru jud.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mavrocordat mavrocordat buna ziua. sunt divortat si in timpul casatoriei am cumparat impreuna un apartament iar fosta sotie sustine ca are tot dreptul sa-i ramana acest apartament ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Modalitati de plata sulta loanabelciu loanabelciu Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti ce modalitati de plata sunt acceptate in instanta pentru plata sultei (mai bine zis avem un apartament cu 3 camere ce ... (vezi toată discuția)