avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Pene de curent-telemunca
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Pene de curent-telemunca

Buna ziua,
In contextul actual, lucrez la domiciliu. In aceasta perioada au fost programate mai multe intreruperi de curent in zona unde locuiesc si implicit imi afecteaza activitatea. Totodata, ni s-a comunicat de la compania angajatoare cum ca orele pierdute din cauza penelor de curent, vor trebui recuperate chiar daca nu este din vina noastra. As vrea sa stiu in ce masura este legal acest lucru avand in vedere ca nu imi pot face munca propriu zisa din cauza unor situatii pe care nu le pot controla, si luand in calcul ca atunci cand ni s-a oferit posibilitatea sa lucram de acasa, compania si-a asumat si riscul unor incidente de genul care vor afecta productivitatea angajatiilor. Exista baza legala?
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2020
LoryElle, utilizator
Cel mai recent răspuns: LoryElle , utilizator 09:36, 8 Aprilie 2020
Exista baza legala, care insa nu specifica in mod expres situatia dvs., insa fiind un domeniu civil, intotdeauna va exista baza legala, chiar daca de multe ori este supusa unei interpretari.

Telesalariații organizează programul de lucru de comun acord cu angajatorul, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii. (Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă)

Articolul 254 (1) Salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
(2) Salariații nu răspund de pagubele provocate de forța majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate și nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii).

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, nu este sa le trantiti "baza legala" in fata, ci sa faceti o nota de informare/raport explicit asupra situatiei existente, cu intreruperea energiei electrice (daca aveti si dovada in acest sens, cu atat mai bine) si apoi mai vedeti reactia angajatorului. Nu va cunosc problema, insa asa de la distanta, as spune ca ar trebui sa o rezolvati amiabil, respectiv sa dati si dvs dovada de buna intelegere si disponibilitate.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
trandafir2, moderator
Va mulțumesc pt răspuns.
Ideea este ca au fost intreruperi de curent si o zi intreaga, si de aceea am vrut sa stiu exact daca exista o baza legala, pt ca o ora sau 2,de bun simt imi permit sa recuperez, insa o zi intreaga nu am cum pt ca eu stau acasa cu copil mic. Si atata timp cat e o situatie pe care nu o pot controla,pt ca nu e ca si cum am ales eu sa imi iau liber, nu vad de ce trebuie sa suport consecinte. In orice caz, cum ati spus dvs, voi explica in amanunt situatia cu doveziile de rigoare mai intai cand va fi cazul, si pe urma ramane de vazut cum se va proceda de ambele parti.
Multumesc frumos.

trandafir2 a scris:

Exista baza legala, care insa nu specifica in mod expres situatia dvs., insa fiind un domeniu civil, intotdeauna va exista baza legala, chiar daca de multe ori este supusa unei interpretari.

Telesalariații organizează programul de lucru de comun acord cu angajatorul, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii. (Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă)

Articolul 254 (1) Salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
(2) Salariații nu răspund de pagubele provocate de forța majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate și nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii).

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, nu este sa le trantiti "baza legala" in fata, ci sa faceti o nota de informare/raport explicit asupra situatiei existente, cu intreruperea energiei electrice (daca aveti si dovada in acest sens, cu atat mai bine) si apoi mai vedeti reactia angajatorului. Nu va cunosc problema, insa asa de la distanta, as spune ca ar trebui sa o rezolvati amiabil, respectiv sa dati si dvs dovada de buna intelegere si disponibilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Telemunca din strainatate temporar - interzisa? andrazam andrazam Buna ziua, Am o nelamurire in legatura cu telemunca. Contractul incheiat de mine cu compania la care activez permite efectuarea acesteia, iar de la ... (vezi toată discuția)
Act aditional telemunca la cim andad andad In situatia actuala, daca o firma de software opteaza pentru ca fiecare angajat sa lucreze de acasa, este necesar sa se incheie un act aditional de telemunca ... (vezi toată discuția)
Model act aditional telemunca aurash29 aurash29 Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cu un model de act aditional de modificare a locului muncii in raport cu noile reglementari privind telemunca? Va sunt ... (vezi toată discuția)