avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Scutire plata
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Scutire plata

Buna ziua! Detin un spatiu comercial, la parterul blocului.In aceasta perioada activitatea a fost oprita.Pot legal obtine scutire de la plata chiriei pe perioada cand suntem inchisi? Mentionez ca proprietar al spatiului este asociatia de proprietari.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: G.GGG , utilizator 17:22, 7 Aprilie 2020
Puteti sa invocati forta majora in executarea obligatiilor contractuale. Cititi un pic in contractul pe care il aveti cu asociatia.
Multumesc!In cazul in care nu este specificata forta majora in contract,, comitetul executiv, poate decide suspendarea platii pentru aceasta perioada?

trandafir2 a scris:

Puteti sa invocati forta majora in executarea obligatiilor contractuale. Cititi un pic in contractul pe care il aveti cu asociatia.

Legea spune asa:
Dacă legea nu prevede altfel sau părțile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forță majoră sau de caz fortuit.
Asta ce inseamna? Se traduce asa:
Forta majora poate fi invocata si se aplica si in situatia in care nu a fost stipulata prin contractul de locatiune (inchiriere, cum vreti sa-i spuneti), daca partile nu au exclus expres aplicarea fortei majore. Ati inteles ce am scris?
Iar in cazul dvs, ma indoiesc ca partile au exclus aplicarea fortei majore.
Ca atare, aveti posibilitatea sa invocati forta majora in relatia cu cealalta parte, iar cealalta parte, asociatia in speta, poate sa decida suspendarea platii in aceasta perioada.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
trandafir2, moderator
Multumesc!

trandafir2 a scris:

Legea spune asa:
Dacă legea nu prevede altfel sau părțile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forță majoră sau de caz fortuit.
Asta ce inseamna? Se traduce asa:
Forta majora poate fi invocata si se aplica si in situatia in care nu a fost stipulata prin contractul de locatiune (inchiriere, cum vreti sa-i spuneti), daca partile nu au exclus expres aplicarea fortei majore. Ati inteles ce am scris?
Iar in cazul dvs, ma indoiesc ca partile au exclus aplicarea fortei majore.
Ca atare, aveti posibilitatea sa invocati forta majora in relatia cu cealalta parte, iar cealalta parte, asociatia in speta, poate sa decida suspendarea platii in aceasta perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Instrainare firma in cadrul perioadei de forta majora ContSters57265 ContSters57265 Buna ziua , Este legal a vinde o firma in perioada in care este instituita forta majora ? Discut din punct de vedere al unui furnizor cu care are contract ... (vezi toată discuția)
Anulare contract auto vsgabriel vsgabriel Buna ziua as dorii sa stiu daca se poate anula un contract auto in conditiile actuale? Mai pe larg in luna Decembrie 2019 am fost la un dealer auto pentru a-mi ... (vezi toată discuția)