avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct care sa fie valabil dupa decesul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct care sa fie valabil dupa decesul proprietarului

Buna ziua
Este posibil sa fac un Uzufruct pe casa,persoanei cu care stau dar acesta(uzufructul) sa intre in vigoare dupa decesul meu ? Daca intre timp ma si casatoresc cu persoana,ce se intampla cu uzufructul ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:42, 7 Aprilie 2020
Dreptul de uzufruct poate fi viager sau pe o perioada determinata.
Cum dvs nu stiti cand veti deceda, evident cea de-a doua varianta nu este posibila.
Daca va casatoriti, nu se intampla nimic, in sensul afectarii unui eventual drept de uzufruct.
Nu stiu daca am inteles bine.
Nu pentru mine vreau uzufructul,el va fi constituit de catre mine,ca proprietar al casei,persoanei cu care stau.Inteleg ca nu se poate face uzufructul pe numele persoanei cu care stau in casa decat daca intra in vigoare imediat (in timpul vietii mele) ce a fost inscris in CF ? Notarul nu poate pune o clauza in momentul constituirii uzufructului care sa specifice clar ca acesta (uzufructul) incepe sa aiba efect numai dupa decesul meu(al proprietarului) ?Ideea este sa nu fie data afara din casa de catre mostenitorii mei directi dar nici eu sa nu am surprize.
Viata este complicata uneori si de aceea vreau sa o pun la adapost(si pe mine si pe ea) dar fara sa am surprize.))
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
giant112, utilizator
Am inteles de la inceput.
V-am spus ca uzufructul se poate constitui si pe o perioada determinata.
De la data de...pana la data de...
Dvs doriti sa inceapa de la data decesului dvs.
Stiti care o sa fie acea data???
Daca intentia dvs este sa nu fie data afara din casa, constituiti-i un drept de uzufruct viager si gata.
puteti lasa prin testament.
Ideea e ca trebuie sa revizuiti relatia dvs si ceea ce doriti.
Daca va casatoriti, in calitate de sotie supravietuitoare, va mosteni 1/4 si va avea un drept de abitatie, stabilit prin lege.
Vreti sa o protejati, dar nici sa "aveti surprize" (desi nu stiu la ce "surprize" va referiti, din moment ce dreptul de uzufruct presupune doar folosinta bunului).
Ori o iubiti pana la capat si ii oferiti toata protectia si octotirea legala (inclusiv prin casatorie, cum ar fi normal), ori va protejati interesele dvs si lasati lucrurile asa cum sunt.

Alte discuții în legătură

Mosteniri treidecinci treidecinci Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)
Drept viager de habitatie aaalinaaa aaalinaaa buna ziua, problema mea este urmatoarea: Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu concubinul apartament pe numele meu, concubinul vrea ... georgetteivonna georgetteivonna Probleme cu concubinul Apartament pe numele meu, concubinul vrea sa fie sigur ca daca mor eu inainte, fiica mea nu-l da afara din casa. Ce ma sfatuiti sa ... (vezi toată discuția)