Buna ziua! Pot chema pe cineva în judecată formuland cererea prin email ul judecătoriei? Nu am semnătura electronica si nici aparat specific ,deci nu ma pot semna,doar sa declar "semnat de ...(numele meu)
Nu am spus sa o scrieti de mana,am spus sa oredactati ,sa scoateți la imprimanta acțiunea și doar semnătură sa fie olografa adică să o semnati pe acțiunea tehnoredactata la calculator.Din punctul meu de vedere mai bine scrieti de mana toata actiunea daca nu aveti posibilitatea sa realizați ce v-am sfatuit decât să trimiteți un simplu mail nesemnat,urmând ca după încetarea stării de urgență sa mergeți la un centru de redactat acte sa redactat acțiunea și să o trimiteți corespunzător în două ex ,cu înscrierile anexate etc.
Puteți trimite și prin email o acțiune scanată, care să conțină semnătura dvs, dar cel mai bine este să trimiteți acțiunea prin poștă, cu confirmare de primire și conținut declarat.
In acest context, al starii de pandemie, instantele de judecata recomanda transmiterea actiunile, precum si a documentelor prin e-mail, scanate, in format PDF.
Daca detineti semnatura electronica, ea poate fi utilizata.
Instanta de judecata va poate pune in vedere sa semnati actiunea civila, pentru a nu fi anulata.
Teoria de la "Numărul de exemplare" spune ca (1) Când cererea urmează a fi comunicată, ea se va face în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare, în afară de cazurile în care părțile au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calități juridice, când se va face într-un singur exemplar. În toate cazurile este necesar și un exemplar pentru instanță.
(4) În cazul în care cererea a fost comunicată, potrivit legii, prin fax sau prin poștă electronică, grefierul de ședință este ținut să întocmească din oficiu copii de pe cerere, pe cheltuiala părții care avea această obligație. Dispozițiile art. 154 alin. (6) rămân aplicabile.
In practica, dat fiind ca textul de mai sus nu este corelat cu cel de la regularizare, solutiile difera de la caz la caz, dupa cum stiti si dvs.