avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Copia unui act de donatie atacata poate fi obtinuta de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Copia unui act de donatie atacata poate fi obtinuta de reclamant direct de la OCPI ?

Buna ziua !
Am un titlu executoriu de 100.000 de Euro.
Am dobandit de la OCPI datele de identificare ale Contractului de donatie, respectiv cartea funciara a imobilului donat fiului de catre mama (cu uzufruct viager notat de executor), dar as avea nevoie, pentru valoarea de timbru, adica pentru a sti valoarea impozabila a donatiei, sa obtin o copie a actului de donatie. Executorul judecatoresc e in vacanta de coronavirus si nu raspunde la telefon si in general nu pare prea binevoitor. Pe de alta parte, eu as vrea sa depun la Tribunal Chemarea in judecata pentru revocarea donatiei insotita de plata timbrului cat mai repede, pentru a obtine un termen in 2020 !!! Este posibil sa cer eu, in calitate de reclamanta sau prin avocatul care redacteaza actiunea de revocare a donatiei aceasta valoare de timbru direct de la OCPI ?
Va multumesc mult pentru raspuns,
Cu stima,
MB
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2020
WA68, utilizator
Cel mai recent răspuns: WA68 , utilizator 19:47, 8 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Ce titlu executoriu detineti? din cate inteleg nu are legatura cu cererea de revocare a donatiei, va rog sa ma corectati daca nu am inteles corect. Valoarea taxei de timbru nu o puteti solicita de la OCPI. OCPI va poate emite un extras de carte funciara in cuprinsul caruia se vor afla datele de identificare ale contractului de donatie (numarul acestuia, data la care a fost incheiat notarul care a autentificat actul de donatie). Ulterior, veti formula o cerere catre acest notar, daca este binevoitor sa va inainteze o copie a actului (si daca aveti interes), altfel acesta va fi solicitat de instanta de judecata.

Nu inteleg ce treaba are executorul daca sunteti doar in etapa procesuala incipienta litigiului avand ca obiect cererea de revocare a donatiei.

Taxa de timbru se va calcula la valoarea donatiei a carei revocare o veti solicita si instanta va pune in vedere care este cuantumul taxei de timbru, chiar daca initial taxa de timbru se stabileste provizoriu.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea

Buna dimineata Doamna Avocat !

Va multumesc mult pentru raspunsul prompt.

Cred ca titlul executoriu (hotarare definitiva Tribunal prin decizia ICCJ din ian.2020) are legatura cu neplata datoriei (prima somatie prin executor judecatoresc in 2017). Paratii nu au platit atunci creanta, iar dupa Hotararea Tribunalului in favoarea mea, au facut apeluri la Curtea de Apel, iar apoi la ICCJ (recunosteau plata, insa cereau s-o plateasca in rate, asa cum fusese primita, iar suma era de 100.000 Euro) . Intre timp, in dec.2019, mama a donat fiului imobilul in care locuieste, ca sa evite executarea silita iminenta. Executorul judecatoresc a inceput executarea imobiliara in feb. si martie a.c. si prin copiile de la OCPI furnizate de acesta, am identificat datele Contractului de donatie, inclusiv notar, care nu cred sa fie atat de "binevoitor" incat sa-mi ofere o copie a acestuia. Va invoca confidentialitatea fata de clientul sau.

Inteleg (va rog sa ma corectati daca gresesc), ca singura mea cale este sa cer instantei, probabil dupa inregistrarea actiunii si obtinerea unui numar, sa solicite notarului copia contractului in scopul calcularii taxei de timbru. Probabil instanta nu se va grabi sa actioneze - tocmai acest lucru voiam sa-l evit, pentru ca acest proces de revocare a donatiei sa nu dureze "101" ani, ca sa nu mai adaug, daca pot, la lentoarea sa obisnuita previzibila, alte luni bune de frustrare.

Va rog sa-mi confirmati daca aceasta este calea, dupa parerea Dvs.

Cu multumiri calduroase,

MB
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
se va solicita instantei de judecata depunerea contractului de donatie de catre notar, insa acest aspect va constitui o proba care se va discuta la primul/al doilea termen de judecata. Fiind un contract de donatie, act juridic gratuit, nu cred ca bunul a fost evaluat si astfel se va avea in vedere valoarea de piata a bunului de la momentul donatiei.

Acum am inteles exact ce va intereseaza. Nu va cramponati in stabilirea valoarii taxei de timbru. Demarati actiunea, sansele sunt ridicate.

ATENTIE: Actiunea trebuie intentata in termen de 1 an, termen care intr-adevar ca urmare a starii de urgenta a fost suspendat/intrerupt.

Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2020
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Va multumesc foarte mult, Doamna Avocat, pentru sfaturile pretioase pe care le voi urma intocmai. Am trimis actiunea ieri. Daca ma incurc, va voi contacta pentru o consultatie directa, pentru ca oricum v-am ramas datoare. Cu multe multumiri si cele mai bune ganduri, MB

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am titlu executoriu pe 100.000 de euro, dar datornicul a donat un imobil ca să scape de executare. se poate ataca această donație? WA68 WA68 Buna ziua ! Am titlu executoriu pe suma de 100.000 Euro pe care mi-o datoreaza o mama, din luna martie 2020. Aceasta mama, stiind ca voi avea castig de ... (vezi toată discuția)
Este posibilă redonarea unui imobil donat care face obiectul urmăririi silite? WA68 WA68 Sunt creditor cu o sentinta definitiva a ICCJ pentru 100.000 Euro si am inceput urmarirea executiei silite din care a rezultat starea de insolvabilitate a ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, Am si eu o problema.:( In 25.11.2009 am castigat la Tribunalul Bucuresti (pe fond) un proces cu ANRP-Legea 290/2003.:D In 30.12.2009 ANRP a ... (vezi toată discuția)