avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Este posibilă redonarea unui imobil donat care face ...
Discuție deschisă în Executare silită

Este posibilă redonarea unui imobil donat care face obiectul urmăririi silite?

Sunt creditor cu o sentinta definitiva a ICCJ pentru 100.000 Euro si am inceput urmarirea executiei silite din care a rezultat starea de insolvabilitate a debitorului, Singurul sau imobil pe care l-as fi putut executa a fost donat unui membru al familiei. Am facut actiune de revocare a donatiei la tribunal, care este inregistrata in aprilie a.c., dar nu are inca termen. Pot sa notez litigiul (chemarea in judecata) la OCPI in acest stadiu pentru a preintampina o redonare a imobilului donat (e vorba de o familiei cu 15 frati, care isi pot dona bunurile la infinit !)? Cu alte cuvinte, notarea litigiului la OCPI poate impiedica la Notariat redonarea imobilului altui membru de familie daca donatorul si donatarul sunt de acord ? Va multumesc mult pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: WA68 , utilizator 11:02, 1 Iunie 2020
Notarea existentei litigiului in cartea funciara a imobilului nu poate impiedica transmiterea dreptului de proprietate (prin vanzare, donatie sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege) dar are ca efect opozabilitatea existentei litigiului fata de dobanditor in sensul ca acesta nu va putea fi considerat dobanditor de buna credinta si nu va protejat de lege in acest sens ceea ce va va ajuta pe viitor cand veti solicita anularea actelor de instrainare subsecvente.
Depuneti la OCPI un certificat de grefa si o taxa de 75 de lei pentru a nota existenta litigiului, este o masura de conservare utila.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul rapid, clar si util.
Iertati-ma ca revin. Imi vine greu sa admit ca notarea litigiului de revocare a donatiei in CF nu poate impiedica operatii de donare succesive ulterioare care pot depasi durata mea de viata. Exista vreo actiune, la nivel de instanta (actiune oblica ???) sau la nivel de executor judecatoresc pe care sa le pot intreprinde acum si care sa impiedice anticipatele si succesivele donatii la care poate recurge debitorul pentru a impiedica recuperarea creantei mele ? In Romania sau in UE ? Poate un proces penal de abuz de incredere si inselaciune ? Pe care l-am initiat in 2017 si care, evident, a fost clasat la finele lui 2018, intrucat se afla in "contradictie" cu procesele civile in desfasurare.
Sechestrul asigurator sau sechestrul judiciar ar reprezenta o solutie pentru preintampinarea donarii donatiei ? Daca da, care dintre cele doua cai este mai rapida si mai putin costisitoare pentru mine ? Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs la acest "puzzle".
Art. 972. - Jurisprudență, Reviste (1), Doctrină (1)
(1) Ori de câte ori există un proces asupra proprietății sau altui drept real principal, asupra posesiei unui bun mobil sau imobil ori asupra folosinței sau administrării unui bun proprietate comună, instanța de judecată va putea să încuviințeze, la cererea celui interesat, punerea sub sechestru judiciar a bunului, dacă această măsură este necesară pentru conservarea dreptului respectiv.
(2) Se va putea, de asemenea, încuviința sechestrul judiciar, chiar fără a exista proces:

Daca aveti o hotarire definitiva care constata creanta dvs. solicitati infiintarea sechestrului judiciar.De asemenea executorul judecatoresc era obligat sa noteze in CF somatia de executare silita imobiliara.Verificati acest lucru.

Drepturile reale inscrise dupa notarea somatiei de plata in cartea funciara nu vor putea fi opuse creditorului urmaritor si adjudecatarului, in afara de cazurile expres prevazute de lege sau de cazul in care creditorul sau adjudecatarul s-a declarat de acord cu acel act ori debitorul sau tertul dobanditor a consemnat sumele necesare acoperirii creantelor ce se urmaresc, inclusiv dobanzile si cheltuielile de executare.


Alte discuții în legătură

Mijloc asigurare imobil in cursul executarii clarisahoffman clarisahoffman Constat cu durere ca legiuitorul nu ofera nici o protectie creditorului care isi executa debitorul. In pofida faptului ca somatia executorului este inscrisa ... (vezi toată discuția)
Debitor de rea credinta, daca mai pot face ceva? MIHAELAX MIHAELAX Buna seara, Creditor, am o creanta de recuperat , debitoarei i sa atribuit de catre instanta un teren intravilan, care nu se vinde ( are stalpi de ... (vezi toată discuția)
Este corect ? glo glo am apelat la un executor judecatoresc sa execute un titlu executoriu. de mai bine de un an d zile nu a executat 1300 lei. este vorba de drepturi slariale. acum ... (vezi toată discuția)