avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa pe numele a doua persoane
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa pe numele a doua persoane

Buna ziua,

Impreuna cu prietenul meu, dorim sa construim o locuinta. Nu suntem casatoriti si nici nu ne vom casatori in viitorul apropiat.

Terenul este al mamei mele, dar vrem sa il punem pe numele meu, iar casa va fi construită din banii prietenului meu.

Cum putem figura amandoi ca proprietari ai imobiliului si, totodată, al terenului?

Multumesc mult pentru atenția acordată!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2020
Ioana_1138, utilizator
Mergeti la un notar, sau luati cumva legatura cu el, si va poate ajuta.
Fie cu un contract de vanzare- cumparare, fie donatie.
Avocatul nu are treaba si competenta in speta dvs.
Mama dvs va poate face un contract de donație sau un contract de vânzare (Dacă îi achitați un preț), urmând să deveniți coproprietari pe teren.
Ulterior, va trebui să să începeți demersurile pentru obținerea autorizației de construire.
Dacă nu sunteți căsătoriți, iar autorizația de construire se va elibera doar pe numele prietenului dvs (Cum de regula se întâmplă, autorizatia fiind emisă doar pe numele unei singure persoane), locuința va fi bunul său propriu.
Ca sa fiti coproprietari si pe casa, ar trebui să ca prietenul să vă doneze cota de 1/2. Ceea ce înseamnă un act în plus, cu toate costurile aferente.
Sfatul meu este sa va casatoriti. Din punct de vedere juridic lucrurile sunt mult mai clare și mai simple (casa va fi bun comun, dobândita in timpul căsătoriei, chiar dacă autorizația este emisă doar pe numele prietenului).



@ioana, nu mai deschideti subiecte noi pe aceeasi tema!!
Va trebui sa va hotarati daca luati terenul impreuna si construiti impreuna, daca luati terenul numai dvs.
daca va fi terenul dvs, autorizatia tot pe numele dvs va fi , daca nu exista un act prin care prietenul sa poata construi pe terenul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept proprietate aev aev Buna ziua, Dreptul de proprietate asupra unei case nou construite apartine exclusiv proprietarului terenului? Prietenul meu doreste sa cumpare un teren pe ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. prietenul meu vrea să construim casa pe terenul ... Alina17c Alina17c Bună ziua. Prietenul meu vrea să construim casa pe terenul părinților, noi nu suntem căsătoriți, ce act aș putea să fac ca să am și eu dreptul dacă ... (vezi toată discuția)
Revocare contract donatie nickey1234 nickey1234 Buna ziua, părintii mei vor sa îmi doneze o casa cu clauza ca nu o pot vinde atâta timp cat ei trăiesc.Eu sunt unicul lor copil însă ei sunt foarte ... (vezi toată discuția)