avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Carte Funciara - somatie de plata impotriva unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Carte Funciara - somatie de plata impotriva unui neproprietar

Buna ziua. Ma confrunt cu o problema care imi da mari batai de cap si sper sa ma puteti ajuta prin cunostintele voastre.
Am un client care a achizitionat un apartament nou, intr-un bloc neconstruit inca la acea data, in 1997. Desi la un moment dat firma constructoare a solicitat rezilierea de drept a contractului instanta a dispus ca acesta ramane valabil, obligand constructorul la continuarea constructiei. Sentinta este definitiva si irevocabila din 2001.
La aceea data, 2001, nu s-a putut intabula dreptul proprietarului intrucat nu se incheiase procesul-verbal de receptie finala, blocul nefiind finalizat.
Acest proces verbal s-a incheiat in 2007 moment la care a si fost intabulat dreptul de proprietate, direct pe numele cumparatorului.
Problema este ca intre timp, in urma unor litigii, impotriva constructorului au fost emise niste somatii de plata. Astfel, in acest moment, in cartea funciara a apartamentului clientului meu figureaza notata o somatie de plata de catre creditorul constructorului impotriva acestuia (somatie ce dateaza din 2003 - ulterior dobandirii dreptului de proprietate de clientul meu!).
Va intreb: cum pot sa radiez aceasta somatie?!
Ma gandesc ca avand in vedere ca dreptul de proprietate a fost transmis inca din 1997, somatia de plata nu este valabila intrucat la momentul la care a fost emisa a fost emisa impotriva unui neproprietar (constructorul vanzand deja apartamentul).
Sa merg pe o actiune in rectificarea inscrierii din Cacrtea Funciara.
Ce credeti? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirymar , utilizator 18:24, 13 Decembrie 2009
Hmm. Problema dvs este mult mai delicata decat pare la prima vedere! Si asta deoarece , asa cum spuneti si dvs , in 1997 imobilul nu era receptionat! Deci constructorul putea acumula datorii la furnizorii de materiale , antreprenori , etc . Iar creditorii au actionat in instanta pe contructor fapt pentru care si-au notat in CF si acele somatii de plata. Din punct de vedere juridic , actul clientului dvs nu este opozabil fata de terti intrucat nu fusese intabulat in cartea funciara! Deci creditorii aceia vor putea executa apartamentul clientului dvs , acesta urmand sa se indrepte impotriva celui care i l-a vandut printr-o actiune in regres. Eu asa vad situatia!
Dvs puteti sa incercati o actiune pentru rectificarea inscrierii in CF dar cred ca veti pierde!B-)
Va sfatuiesc sa faceti rectificarea nu aveti de ce pierde ! mai ales ca detineti documentatia expusa mai sus. Succes.;)B-)
Da, merita incercat, desi si eu cred sincer ca mi se va respinge pentru ca nu am o hotarare judecatoreasca prin care sa se anuleze somatia.
Este o mare incurcatura, mai ales ca,avand notata somatia aceasta,clientul meu nu poate vinde apartamentul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie apartament cu litigiu notat in cf - expunere okadan okadan Buna ziua, Sunt in proces de achizitie imobil (apartament intr-un complex rezidential nou) pentru care am achitat avans si am antecontract. Recent, in urma ... (vezi toată discuția)
Tzeapa? av.T.M. av.T.M. Am nevoie de un raspuns corect, profesionist si realist. Va multumesc. Am cumparat un ap. intr-un bloc nou si nu l-am notat in CF. Acelasi ap. a fost ... (vezi toată discuția)
Vanzatorii nu intabuleaza constructia finalizata. ce e de facut? tibica tibica In 2008 am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament aflat in constructie cu data incheierii contractului la momentul finalizarii ... (vezi toată discuția)