Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intro problema. Doi vecini, de pe acelasi etaj cu mine, au ocupat abuziv o parte din spatiul comun al etajului și și-au construit fiecare cate o magazie pentru muraturi, lucruri, etc. Cu magaziile lor au acoperit inclusiv fereastra care permitea lumina naturala sa patrunda pe casa scarii. Acum, eu am făcut o plangere catre administratie, dar mai departe eu pe cine dau in judecata, pe cei doi vecini sau administratia blocului, care administratie, la randul ei, cheama in judecata pe cei doi vecini? Mentionez ca acele magazii sunt de ani buni acolo, eu doar ce am primit apartamentul de la mama mea care a locuit in acel loc. Va multumesc pentru rabdare și ajutor!
Ii dati in judecata direct pe cei doi locatari.
Art. 639 Cod Civil
Modul de folosire a bunului comun
Modul de folosire a bunului comun se stabileşte prin acordul coproprietarilor, iar în caz de neînţelegere, prin hotărâre judecătorească.
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ioan_Chris,
In opinia mea, dumneata trebuie sa te adresezi in scris la asociatia de proprietari - care iata ce zice Legea 196/2018 ca trebuie sa faca : Capitolul II Înfiinţarea şi înregistrarea asociaţiei de proprietari
Secţiunea 1
Procedura de înfiinţare şi înregistrare a asociaţiilor de proprietari
Articolul 11
(1) Asociaţia de proprietari este forma juridică de organizare şi de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înfiinţată în condiţiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, menţinerea în stare bună a imobilului, respectareadrepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii.
Asadar. asociatia voastra are chiar aceste prerogative : ... exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune,...
Cum spuneam, te adresezi in scris, cu nr. de inregistrare si astepti raspunsul conducerii. Sigur, nu ai sa-i scoti prea usor pe dinozauri din culcusul lor, dar este dreptul tau de a se face dreptate. Am banuiala ca respectivii nu au niciun acord al proprietarilor din scara respectiva si mai cunosc cateva exemple de blocur ca cel descris de tine, dar care s-a "rezolvat"cu ajutorul inspectorilor din cadrul primariei.
Ei, abia daca raspunsul conducerii nu este conform cu cele discutate sau actiunea treneaza, te poti adresa instantelor de judecata, asa cum te-a sfatuit @MihailZC. Stiu ca este mai greu, dar doar asa o sa puneti lucrurile la punct acolo.
Mult succes!
Adam Grecu, îți multumesc pentru ajutor. Am inaintat sesizare catre Asociatia de proprietari și acum astept raspunsul lor. Am trimis și catre primarie sesizare, au raspuns ca nu tine de ei și mi-au cerut sa ma indrept catre Asociatia de proprietari, dar mi-au dat totuși un nr de sesizare. Sunt sigur ca vecinii mei n-au acordul proprietarilor pt a ocupa spatiul comun. Sper sa fie eliminate magaziile acelea.
ynocentta
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca este vorba despre imobil de locuit in comun,ocuparea partii comune ar trebui sa fie rezolvata in limitele dispozitiilor in vigoare de catre presedintele de asociatie de proprietari
Daca presedintele de asociatie nu se implica concret in solutionare,puteti sesiza oficial ISU care nu permite depozitarea de bunuri personale in partea comuna de condominiu