avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata concedu medical diagnostic TBC (contract de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata concedu medical diagnostic TBC (contract de munca si drepturi de autor)

Buna ziua,

De curand am fost diagnostica cu TBC pulmonar.
Voi urma o perioada de tratament spitalizat si ambulatoriu, in totalul a 6 luni calendaristice.
Intrebarea mea este legata de plata concediului medical pe acesta perioada. Mentionez ca la actualul loc de munca (cu incepere din apr. 2009) am fost angajata cu contract de munca pe care este trecut salariul minim pe economie, iar restul, cea mai mare parte se inregistreaza pe baza drepturilor de autor.
In acest caz, cat din venitul meu lunar se va lua in considerare pentru plata concediului medical? si ce lege asigura acest lucru?
Stiu ca statul asigura plata intergala doar pe baza veniturilor din contractul de munca, insa firma la care lucrez este obligata in vreun fel legal sa asigure restul?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 14:51, 12 Decembrie 2009
Drepturile legale de remunerare sau plata raman in vigoare si incumba celui cu care aveti incheiat contractul conform prevederilor contractuale si cele din legea 8/1996 modificata si completata prin L.285/2004 si OUG 123/2005.
Aceasta inseamna ca toate drepturile de natura patrimoniala si obligatiile corelative ce revin pe baza acestei legi si a contractului dintre parti, isi produc efectele. Alte obligatii nu exista decat in masura si limitele prevederilor contractuale.
(de ex. drepturile prev. prin art.21 din legea 8 :
"Art. 21
(1) Autorul unei opere originale de arta grafica sau plastica ori al unei opere
fotografice beneficiaza de un drept de suita, reprezentand dreptul de a incasa o cota din pretul net de vanzare obtinut la orice revanzare a operei, ulterioara primei instrainari de catre autor, precum si dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se afla opera sa.
(2) Dreptul mentionat la alin. (1) se aplica tuturor actelor de revanzare a unei opere originale de arta grafica sau plastica ori a unei opere fotografice care implica, in calitate de vanzatori, cumparatori sau intermediari, saloane, galerii de arta, precum si orice comerciant de opere de arta.
(3) in sensul prezentei legi, copiile operelor originale de arta sau fotografice, care au fost facute intr-un numar limitat de catre insusi autorul lor sau cu aprobarea acestuia, sunt considerate opere de arta originale.
(4) Suma datorata in temeiul alin. (1) se calculeaza conform urmatoarelor cote, fara a putea depasi 12.500 euro sau contravaloarea in lei:
a) de la 300 la 3.000 euro - 5%;
b) de la 3.000,01 la 50.000 euro - 4%;
c) de la 50.000,01 la 200.000 euro - 3%;
d) de la 200.000,01 la 350.000 euro - 1%;
e) de la 350.000,01 la 500.000 euro - 0,5%;
f) peste 500.000 euro - 0,25%.
(5) Vanzatorul trebuie sa ii comunice autorului informatiile prevazute la alin. (1), in termen de doua luni de la data vanzarii, raspunzand de retinerea procentelor sau cotelor din pretul de vanzare, fara adaugarea altor taxe, si de plata catre autor a sumei datorate conform prevederilor alin. (4).
(6) Beneficiarii dreptului de suita sau reprezentantii acestora pot solicita, timp de 3 ani de la data revanzarii, persoanelor prevazute la alin. (2) informatii necesare pentru a asigura plata sumelor datorate conform prevederilor alin. (4).
(7) Dreptul de suita nu poate face obiectul vreunei renuntari sau instrainari.)"
Ordonanţă de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare .

Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
Art. 17. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.
(2) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, precum şi de o boală infectocontagioasă din grupa A şi de urgenţe medico-chirurgicale stabilite în condiţiile prevăzute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

Multumesc pentru raspuns, dna. Angela Nedelcu.

Aceste aliniate sunt valabile si pentru contractele de drepturi de autor, sau doar pentru cele de munca?
(insist cu acesta intrebare deoarece in primul rand nu stiu daca un contract de drepturi de autor presupune sau nu plata de catre anagajator a taxelor catre CNAS)
OUG 158/2005-Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu;
B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;

Contract drepturi autor nu este un raport de munca/serviciu este o prestare a unei anumite activitati si nu se platesc contributiile salariale ca la un CIM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical calamar calamar Buna ziua, Am probleme medicale si ma duc in concediu 3 zile. Vreau sa va intreb cine plateste aceste 3 zile de Concediu Medical. Va multumesc (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului de munca roxxzzy roxxzzy In cazul persoanelor care beneficiaza de concediu medical, la cate zile de concediu medical se suspenda contractul de munca? Si in baza la ce lege? Conform ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediu medical bs108 bs108 Buna ziua Daca cineva poate sa ma ajuta sa stiu- cine plateste pentru concediu medical- angajatorul sau stat? (vezi toată discuția)