Buna ziua. Am mare nevoie de sprijinul dvs in urmatoarea situatie:
In aug 2019 am dat o suma de bani unei persoane fizice din Busteni pentru a imi aduce in tara un autovehicul din Germania cu platforma. Persoana respectiva nu imi era cunostinta, am gasit anunt pe internet cu serviciile lui. Am fost la el la domiciliu si i-am dat 3200 eur cu scopul sa achite masina pt mine la dealerul auto din Germania pe care eu i l-am indicat si urma sa ii platesc transportul la livrarea masinii in tara. Am semnat cu respectivul o declaratie de mana in care el confirma ca i-am dat banii si se angajeaza ca va achita masina pt mine si o va aduce in tara. Decalratia am semnat-o in prezenta catorva martori (fratele meu, sotia lui, si inca 2 rude ale sale)
Cand a ajuns in Germania mi-a trimis cateva poze cu masina si mi-a prezentat-o ca nefiind in stare buna si ca mai bine renunt la achizitie. Am renuntat si am convenit sa imi returneze banii la intoarcerea in tara. De atunci m-a tot amanat pe diverse motive : ca a avut defectiuni la platforma si nu a ajuns in tara, apoi ca nu mai are banii pt ca a reparat platforma, si altele..
In nov 2019, la sfaturile unui avocat, am insistat sa merg cu el la notar si am incheiat un contract de imprumut la notariat pe suma de 3500 eur, prin care se angaja ca imi returneaza aceasta suma pana la 15 ian 2020, dar nu a dorit sa punem nimic gaj pe acest contract.
Pe 21 ian 2020, dupa ce a trecut termenul contractului de imprumut si nu mi-a returnat banii, am depus o plangere penala pt inselaciune la Parchetul Sinaia. Atunci am aflat ca el mai are alte acuzatii asemanatoare, pt inselaciune. Plangerea a fost trimisa catre SICE Ploiesti unde am fost audiati pe rand si eu si acuzatul. In cadrul audierii am aflat ca el are doua condamnari cu suspendare si acuzarea mea ar face sa treaca la pedeapsa cu executare.
Problema este faptul ca cei de la SICE mi-au spus ca am facut o mare greseala cu acel contract de imprumut la notar si ca prin acest document se anuleaza natura penala a plangerii mele si ca acest caz se va transforma in litigiu civil.
Daca se va transfera in civil nu am sanse sa mai recuperez nimic de la acuzat deoarece am inteles ca nu are nimic in proprietatea lui in documente. Prin urmare singura solutie sa recuperez ceva de la el ar fi sa fie constrans de plangerea mea penala si sa evite pedeapsa de inchisoare cu executare.
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat :
Este adevarata informatia ca acel contract notarial transforma cazul in litigiu civil?
Daca da, Cum pot evita transferarea acestui caz din penal in civil? Ce parghii putem gasi astfel incat sa il pot constrange pe cale penala pe acest escroc sa imi returneze banii ?
Pare sa fie litigiu civil.
Trebuie analizate mai multe lucruri.
Dacă se va dispune clasarea mergeți la avocat cu ordonanța ca sa o analizeze.
Pe de altă parte, este bine sa stiti ca escrocii fac de multe ori închisoare si nu dau banii.
Sunt.multi oameni i care preferă să meargă la închisoare decat sa de bani.
Nici avocați nu prea isi mai angajează oamenii si accepta riscul să meargă la închisoare.