avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contributie cheltuieli de intretinere minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contributie cheltuieli de intretinere minori

Buna ziua,

Sotii au divortati in mod amiabial pe calea procedurii notariale. Potrivit legii, au incheiat si conventia in procedura divortului cu minori.
Daca toate lucrurile sunt clare si in prezent (numele sotilor dupa casatorie, incredintarea si domiciliul minorului, programul de vizita al sotului separat), acum sunt discutii cu privire la contributia legata de cheltuilei.
In actul notarial s-a prevazut asa: " Contribuţia la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a minorului se va executa de către părinţi, în egală măsură, în funcţie de nevoile minorului."
Deci, la data divortului sotii nu au inteles ca tatal sa acorde intretinere in natura si nici o contributie baneasca exprimata in procent sau in suma bruta. Parintii s-au inteles ca in functie de nevoile reale ale minorului, fiecare sa contribuie in egala masura (adica jumatate).
Desi tatal isi indeplineste obligatia baneasca in fiecare luna, ba chiar plateste mai mult decat jumatate din necesitatile copilului, mama este nemultumita ca trebuie sa calculeze in fiecare luna cate cheltuieli sunt necesare si ar dori procent din salariul tatalui, adica cat mai mult spre cota de 1/4 din veniturile tatalui (salariul tatalui este destul de consistent)
Intrebare: cate de indreptatita este mama sa initieze o asemenea cerere in instanta, in conditiile in care actul notarial exprima vointa partilor la momentul incheierii divortului pe cale amiabila, iar tatal isi executa prompt obligatia in bani conform actului notarial, respectiv 50% din cheltuielile materiale efectuate cu minorul?
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2020
noob, utilizator
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 19:19, 13 Aprilie 2020
mama, în ciuda acelui acord, dacă apreciază că ori situația s-a schimbat, ori prevederile nu sunt clare, poate introduce acțiune la instanța competentă.
dacă ea va fi admisă sau nu, e greu să spună cineva aici, fără să vadă dosarul si să cunoască și opinia celeilalte părți.
pe de altă parte, contează și ce înseamnă „consistent” în cazul Dvs.
dar, în general, judecătorii dispun 1/4, fără să oblige părinții la matematici lunare și dări de seamă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantum pensie de intretinere minor camelia_crt camelia_crt Buna seara! As dori o parere avizata legat de calcularea pensiei de intretinere. In speta, este vorba de familie cu un minor, in perspectiva de divort. Singura ... (vezi toată discuția)
In caz de custodie comuna se mai plateste pensie alimentara DogaruValentin DogaruValentin Buna seara,am si eu o nelamurire:in cazul unui divort in care se ajunge la custodie comuna mai trebuie platita pensie alimentara?Multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua ! in legatura ku un divort la notar ! maryusel24 maryusel24 explicati-mi si mie ce beneficii si ce ar trebuii sa trec in actul notarial daca sunt de accord sa-i dau mamei custodia copilului ! sau ce inseamna exact ... (vezi toată discuția)