Trebuie sa formulati o cerere de indreptare eroare materiala, cerere care este reglementata de art. 442 din Codul de procedura civila.
Cererea se solutioneaza de completul care a pronuntat hotararea a carei indreptare se solicita.
Cererea de indreptarea a erorilor materiale trebuie sa cuprinda elementele obligatorii ale oricarei cereri adresate instantei de judecata, elemente prevazute de art. 148-151, art 194-197 din Cod de procedura civila.
In cuprinsul cererii se vor arata erorile materiale cuprinse in hotarare si a caror rectificare se solicita, mentionandu-se cum ar fi fost corect sa fie cuprinse in hotarare aspectele indicate ca fiind gresite, care sunt dovezile faptului ca acestea sunt eronate si care sunt elementele din care rezulta eroarea materiala sau erorile materiale sesizate.
Instanta se pronuntă prin incheiere data în camera de consiliu iar partile vor fi citate numai daca instanta apreciaza ca pentru solutionarea cererii este necesar ca ele sa dea anumite lamuriri.
Incheierea pronuntata de instanta, prin care soluționeaza cererea de indreptare a hotararii, este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea in legatura cu care s-a solicitat indreptarea.
In cazul in care cererea de indreptare a hotararii a fost admisa, cheltuielile facute de parte cu ocazia solutionarii acestei cereri vor fi suportate de stat, din fondul constituit potrivit legii.