Daca astazi am facut contractul de vanzare cumparare, pot vinde maine proprietatea? Si daca nu, care este timpul minim pentru a putea vinde?
Multumesc.
Puteti vinde in aceeasi zi, cu conditia ca tranzactia sa se faca la acelasi notar.
Cartea Funcira e blocata de cel care face vanzarea (prima tranzactie) si nu se poate face nici o alta operatiune de publicitate in Caqrtea Funciara.
Dar succesiv se poate face de acelasi notar in aceeasi zi, astfel el va solicita inscrierea in Cartea Funciara (publicitatea imobiliara) o va face el.
Da, puteti. Însă nu a doua zi, pentru că trebuie intabulat dreptul dvs de proprietate, ceea ce durează vreo 2-3 saptamani.
Si nu e obligatoriu la acelasi notar.
Multumesc pentru raspuns. Ideea era ca eu vreau sa cumpar de la cineva. Respectivul, a cumparat proprietatea cu antecontract, in decursul a doi ani. Acum ar vrea sa imi vanda mie, imediat ce achita toata suma( a doua zi).
Probabil ca nu am formulat intrebarea corect, dar ca idee, din raspunsul dumneavoastra inteleg ca s-ar putea.
Se poate in sensul că nu exista vreo interdicție legală, nu platiti taxe in plus, etc.
Practic, nu se poate in aceeasi zi.
In primul rand, în momentul de fata, persoana respectiva nu este proprietar.
Antecontractul nu transmite proprietatea, fiind doar o promisiune.
Deci prima dată, trebuie să cumpere persoana.
Notarul unde se încheie vânzarea transmite contractul la Biroul de Carte Funciară pentru intabulare. Ca fara intabulare, persoana nu poate sa va vanda mai departe dvs.
Iar intabularea durează in jur de 2-3 saptamani.
Doar dacă plătește o taxă de urgenta de 6 ori mai mare (adică intabularea e 0,15% din valoarea imobilului. Apoi înmulțiti cu 6 Și calculați taxa de urgenta).
Însă chiar și asa nu e gata in aceeasi zi.
In al doilea rand, vânzătorul trebuie să se înregistreze fiscal și agricol la Primărie. La vânzarea către dvs vor fi necesare din nou certificatul de atestare fiscală si adeverința de rol pe numele proprietarului.
Deci luati in calcul vreo 3 saptamani.
Acum sper ca e clar.
Intabulare
mihaisandubv
Buna ziua,am dezbatut mostenirea dupa decesul mamei mele,si as dorii sa vind apartamentul.Notarul unde am dezbatut mostenirea,ma asigurat ca in 3 saptamini va ... (vezi toată discuția)