Am si eu o intrebare am un dosar penal pentru art 335 alin 2 am condus o platformă de 3.5 t cu o remorcă( toata greutatea ansamblului a fost de 6200 kg )fara a avea cat E( precizez ca aveam doar cat AM B1 B ) .
Ce se poate intampla cu dosarul (precizez ca este la parchet) se poate ajunge in instanta sa se judece sau se oprește la parchet se renunta la urmărirea penală?
Ce se poate intampla cu permisul meu mi-l pot recupera inapoi si in cat timp?
Se poate ajunge la renuntare la urmarirea penala. Daca ai avocat pune-l sa faca o cerere de administrare de probe (declaratia ta, a unor martori, inscrisuri, inregistrari video, daca exista) din care sa rezulte ca in raport de continutul faptei, de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de urmarile produse sau care s-ar fi putut produce nu exista interes public in urmarirea acesteia (vezi art. 318 Cod de procedura penala). Astfel ar putea aplica o renuntare la urmarirea penala. Un exemplu: din probele administrate sa reiasa ca ai condus pe un drum de categorie inferioara, fara circulatie intensa, pe o distanta mica si nu au existat urmari (nu a patit nimeni nimic prin savarsirea faptei) si nici potentiale urmari grave nu ar fi putut sa se produca, avand in vedere ca era un drum necirculat intens, etc.
Chiar daca procurorul nu va da o renuntare la urmarirea penala, se poate scapa de o condamnare si in faza de judecata, nu se ajunge neaparat la condamnare. Un avocat implicat te poate ajuta.
Multumec mult pentru răspuns.
Dacă renunta la urmărirea penală îmi pot lua permisul inapoi?
Ca am nevoie de drept de circulație pentru probleme familiare...
Si aveti idee cam cat ar durat dosarul pana Imi vine solutionarea ?
Multumesc
Daca procurorul da renuntare la urmarirea penala aceasta trebuie confirmata de judecator. Cand ramane definitiva seful serviciului rutier dispune suspendarea dreptului de circulatie pentru 90 zile, insa din aceasta perioada se deduce perioada in care titularul nu a avut drept de circulatie pe perioada urmaririi penale. In cazul tau, deoarece ai avut dovada fara drept de circulatie, se deduc toate cele 90 zile, daca urmarirea penala a durat cel putin atata timp. Adica ti se va restitui permisul imediat ce renuntarea la urmarirea penala ramane definitiva. Cauta pe internet Codul rutier, art. 103 alin. 1 lit d si alin. 1 indice 1 pentru lamuriri.
Am inteles va mutumec mult de tot pentru răspuns si pentru timpul acordat o zi frumoasa
Dar nu stiti cam cat ar dura
pana se termina adică pana confirma si judecătorul să pot să îmi iau permisul inapoi
Dupa ce procurorul dispune renuntarea la urmarirea penala aceasta va fi verificata de prim-procuror, iar din acel moment va fi trimisa in maxim 10 zile judecatorului. Acesta va fixa termen pentru confirmarea ei. Insa nu poti sa stii in cat timp de la deschiderea dosarului va dispune procurorul renuntarea (in caz ca va facr asta). Depinde de timpul necesar pentru administrarea probelor. Iti recomand sa apelezi la un avocat, cu siguranta acesta va gasi o cale pentru urgentarea urmaririi penale. Insa, in perioada asta cu starea de urgenta urmarirea penala este suspendata, se lucreaza numai in cauzele urgente.