avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea de personal la locul de munca pe timp de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea de personal la locul de munca pe timp de Pandemie..si trebuie sa semănăm preavizul de munca daca noi nu am cerut plecarea si ar fi fost corect sa ne bage in somaj șefu...

1. Eu lucrez in comerț într-un magazin universal cu de toate pe raioane a cate 2 persoane ...12 ore pe zi=2 zile lucru ,2 zile libera...2.Pana in data 24 martie sau făcut mai multe ședințe si prima dată ne-a pus ca ne baga in concediu de odihnă , sa ne facem cererile de concediu de odihnă ca in Șomajul Tehnic acesta cu COVIT_9 nu ne incadram etc...Iar in data de 31 martie ne trimite mesaj ca trebuie sa facem toti angajatii cerere pt Somajul Tehnic ca acum se încadrează sa fie trimise actele în data 1.04.2020. Iar în 3.04.2020 am primit un act adițional ca suntem in Șomajul Tehnic si am semnat hârtia cu aprobarea ca vrem sa intram in somaj tehnic..Iar prin 6.04.2020 am primit un mesaj in care ne confirmă că va face reducere de personal dupa iesirea crizei de pandemie...Iar prin 10.04.2020 ne suna personal si ne spune că nu a depus actele pt Somajul Tehnic ca el vrea sa renunte la jumatate din personalul de la munca ...si de aceea ne anunta de acum sa ne cautam de munca .Iar pana in 21.04.2020 suntem in concediu de odihnă al nostru de drept...Patronul ne-a spus că de înainta actele pt somaj tehnic , noi care vom vrea sa ne facem actele de somaj nu am fi avut drept...si de aceea el ne face si un preaviz de 20 de zile pe care trebuie sa il semănăm apoi ne da actele ca sa ne facem dosarul de somaj. Nu mai înțeleg nimic...noi nu ne cerem lichidarea sau vrem sa plecam de la lucru la ce trebuie sa semnez un preaviz si nu el trebuia sa. Ne faca dosarul pt somajul cu mențiunea că reduce personalul...suntem 7 persoane care trebuie sa plece. Astept un raspuns urgent ca noi trebuie sa ne întâlnim pe 25.04.2020
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:57, 20 Aprilie 2020
Angajatorul poate decide să recurgă la concediere, nu este obligat să apeleze mai întâi la varianta șomajului tehnic, dar concedierea trebuie sa respecte prevederile Codului Muncii, mai exact, art. 75 alin. (1) din Legea nr. 53/2002- Codul Muncii, care dispun că, în cazul concedierii, angajatul trebuie să beneficieze de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

De asemenea, angajatorul poate decide să recurgă la concediere dupa terminarea starii de urgenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva lauricafl lauricafl Buna seara. Avem urmatul caz. Astazi co companie decide inchiderea unui punct de lucru. Se decide concedierea colectiva a agajatilor.. Cum trebuie sa decurga ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic neacordat 35M3n 35M3n Buna ziua! Intampin o situatie destul de neplacuta si delicata avand in vedere locul si munca si somajul tehnic prind criza generata de coronavirus. Am ... (vezi toată discuția)
Angajatorul imi sugereaza demisia ovimiha ovimiha Sunt angajat intr-o firma de IT. Directorul mi-a spus ca trebuie sa-mi dau demisia ca nu mai au loc pt mine in firma. Ideea e ca nu as vrea sa-mi dau demisia ... (vezi toată discuția)