avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate cineva sa cedeze sau sa vanda cumva calitatea sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate cineva sa cedeze sau sa vanda cumva calitatea sa de mostenitor dintr-o succesiune?

Poate cineva sa cedeze sau sa vanda cumva calitatea sa de mostenitor dintr-o succesiune?
1. Nu exista "cedat". Este o noțiune extrem de vaca din punct de vedere juridic.
2. Exista 3 variante:
a. Persoana renunta la succesiune, iar ca efect al renunțării, partea sa se împarte în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti.
b. Se dezbate moștenirea și ulterior vinde/donează cota moștenită oricui dorește.
c. Daca succesiunea nu a fost dezbătută, își poate vinde drepturile succesorale, urmând ca cel care cumpara să participe la dezbaterea succesiunii, alături de ceilalți moștenitori.
Buna ziua,

Succesiunile sunt deschise prin moarte.

Dupa acest moment, cel al decesului, intervine o transmisiune a patrimoniului defunctului, catre succesibili.

In termen de 1 an de la deces, acestia trebuie sa isi exprima optiunea referitoare la mostenire.

Prin dezbaterea succesorala, sunt stabilite urmatoarele aspecte:
1- calitatea de succesor.
2-bunurile cuprinse in masa succesorala.
3-cota-parte din dreptul de proprietate.

Dupa ce este realizata dezbaterea succesorala, cota-parte din dreptul de proprietate poate fi transmisa, cu titlu gratuit sau oneros, fara a fi necesara partajarea.

O cedare "in favorem" nu poate avea loc.

Instrainarea intregii mosteniri are loc numai daca isi exprima acordul toti comostenitorii.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire cris2020 cris2020 Tata a decedat în mai 2018. Suntem două surori și mama e in viață. In urma decesului tatălui au rămas un apartament și o casă. Mama are o oarecare ... (vezi toată discuția)
Cedare parte din mostenire aurash29 aurash29 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Matusa mamei mele, doreste sa imi cedeze partea ei dintr-o mostenire, poate sa imi ... (vezi toată discuția)
Ma pot opune succesiunii? camomile camomile Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment. Cum se poate finaliza ... (vezi toată discuția)