avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezolutiune antecontract vanzare-cumparare/ cai de atac
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezolutiune antecontract vanzare-cumparare/ cai de atac

Parti in proces: reclamanta persoana juridica in contradictor cu persoana fizica pentru rezolutiune antecontract. Se admite cererea de rezolutiune cu obligatia paratilor de a plati reclamantei arvuna de 25.000 euro, dublul sumei. Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei! Paratii formuleaza apel impotriva hotararii judecatoresti, pronuntata in fond, dar apelantii primesc citatie pentru judecarea unui recurs la sectia comerciala a tribunalului. Aceasta instanta isi declina competenta in acest dosar trimitand cauza la sectia civila, cu precizarea ca tot in recurs se judeca. Acum, care ar fi fost calea de atac corecta, formulata de parati impotriva sentintei pronuntata de judecatorie: apelul sau recursul? Valoarea la care s-a timbrat a fost de 183.415 lei!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 14:09, 15 Decembrie 2009
Buna ziua !
O asemenea actiune este supusa si caii ordinare a apelului si dupa aceea calea extraordinara a recursului. Va sfatuiesc sa angajati un avocat.
Cu stima !
Multumesc pentru raspuns si pentru sfat! Apelantii parati au angajat avocat! Deci, in aceasta materie, este calea de atac ordinara cu apel si, daca una din parti considera ca a fost neindreptatita de decizia pronuntata in instanta de apel, va recurge la calea de atac extraordinara a recursului. Am inteles bine, nu?
E normal ca cei ce ataca o hotarare sa o atace exact asa cum scrie in ea: cu apel sau recurs, ramanand ca la prim termen sa puna in discutie calificarea caii de atac.
Mai pot ataca hotararea cu ce cred ei ca s-ar ataca, indiferent de ce scrie in hotararea atacata, facand discutie despre calificarea caii de atac in insasi motivarea caii.

In toate cazurile, instanta nu poate scrie in citatie altceva decat scrie in hotararea atacata, urmand la termen abia sa puna calificarea caii de atac in discutia partilor.
Orice hotarare luata anterior punerii in discutia partilor poate fi considerata o antepronuntare.
Cred ca e cu apel hotararea, oricum, daca asta era esenta intrebarii. Mie mi s-a parut mai relevant modul in care a procedat instanta, ca nu avea rolul de a se pronunta pe calea de atac o instanta necompetenta.
Sper ca totusi completul civil unde va ajunge dosarul va cita partile in apel, urmand a face apoi discutia pe calea de atac.
Citatia a fost comunicata apelantilor parati, cu judecare in recurs, nu apel!
Puteti fi mai explicit? Adica s-a primit citatie si de la completul civil deja?

Alte discuții în legătură

Rezolutiune antecontract/cai de atac tudorioan tudorioan Reclamantului i se admite cererea de rezolutiune a unui antecontract! Paratul primeste sentinta acasa cu mentiunea \"cu apel in 15 zile de la comunicare\". ... (vezi toată discuția)
Cai de atac ioanandrei ioanandrei Va rog mult sa-mi spuneti : daca intr-un proces( cauza evaluabila in bani , bun imobil evalut peste 100.000,0 ron) , unde prima instanta ,care a judecat ... (vezi toată discuția)
Complet: ncpc complet nr.3 apel tip solutie: declină soluţionarea ... mihaiklm2022 mihaiklm2022 Complet: NCPC Complet nr.3 Apel Tip solutie: Declină soluţionarea cauzei Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei materiale procesuale invocată ... (vezi toată discuția)