avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general decontari in valuta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

decontari in valuta

Problema mea este urmatoarea :societatea ptr.care lucrez ,livreaza cherestea catre o societatea inregistrata fiscal in Romania,cu cod tva RO,societate ce apartine unui cetatea egiptean cu permis de rezidenta care si-a infiintat o firma in Romania de intermedieri comert cu materiale lemnoase,respectiv trimite aceasta cherestea luata de la noi unei alte firme din Egipt.
Speta este urmatoarea: societatea noastra ii intocmeste acestei firme inregistrate fiscal in Romania,factura pentru avans in EUR.Aceasta societate vireaza c-val.facturii in Eur in contul nostru in valuta EUR in banca,dupa care,la livrarea cherestelei i se factureaza marfa (in c-val.EUR)si se storneaza factuta de avans (care a fost si incasat in EUR).
Este corect? Se poate asa ?
Multumesc mult pentru informatiile pe care mi le dati.
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 15:06, 17 Decembrie 2009
Adica i se factureaza avansul in euro dupa care i se factureaza marfa in RON cu stornarea avansului? Cum se storneaza avansul? Printr-o factura in euro cu minus?

Incasarea unui avans in alta valuta decat cea in care se factureaza complica foarte mult!
Sincer sa fiu, din cunostintele mele legislatia nu interzice incasarea in valute diferite!(rog ajutor din partea juristilor). Dar pe factura definitiva care este in RON trebuie sa apara si valoarea in euro. In acest mod se poate evalua cat din factura definitiva a fost achitat prin avansul incasat in euro. De aici e simplu! Diferente de curs.
inteleg ca avem a face cu o relatie comerciala intre 2 firme rezidente :
-una , a dvs , cealalta, a cetateanului egiptean, care insa, avind activitate printr-un sediu permanent a infiintat pe terit Rom un reprezentant fiscal .In consecinta, se va comporta ca o firma romaneasca, si daca nu va regasiti intr-una din exceptiile anexei 2 , atunci parerea mea e ca facturarea trebuie sa fie facuta in lei.

Regulamentului privind regimul valutar al BNR, la art 3 prevede ca:
Art. 3. -(1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 "Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută", care se pot efectua şi în valută.

Anexa 2 prevede exceptiile :
Categoriile de rezidenţi şi situaţiile în care aceştia pot efectua operaţiuni în valută cu alţi rezidenţi sunt prezentate mai jos:
a) persoanele juridice care efectuează plăţi şi încasări nemijlocite decurgând din contracte de comerţ exterior şi prestări de servicii externe (export-import de bunuri şi servicii), pe baza contractelor de comision încheiate între comisionar şi comitent sau între comisionarul unui nerezident şi beneficiarul rezident, precum şi a contractelor de comerţ exterior respective;
b) persoanele juridice care efectuează nemijlocit plăţi şi încasări pe baza contractelor de subantrepriză decurgând din contracte de colaborare (cooperare) economică internaţională, contracte de export al unor obiective complexe şi al unor produse cu ciclu lung de fabricaţie;
c) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni care decurg din acte de comerţ derulate în porturi, în zonele din aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comerţ derulate pe parcurs extern în trenuri internaţionale, la bordul aeronavelor şi navelor;
d) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e) persoanele fizice, pentru operaţiuni efectuate între acestea cu caracter ocazional;
f) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite ce decurg din organizarea şi/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul internaţional de mărfuri şi de persoane şi turismul internaţional;
g) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite decurgând din contracte externe de prelucrare în regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, în măsura în care colaboratorii rezidenţi sunt nominalizaţi în autorizaţia de perfecţionare activă;
h) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni efectuate în străinătate;
i) persoane juridice şi alte entităţi, pentru plăţi efectuate către furnizorii şi subfurnizorii de bunuri şi servicii pentru produsele şi serviciile exportate.

factura este facuta in EUR ,pe care ii transform in RON la cursul BNR la data facturarii si inregistrez in contabilitate i moneda nationala.
e ok asa, inregistrarea facturii respecta legea contabilitatii; problema apare la decontarea facturii : asa cum spune regulamentul valutar, intre 2 rezidenti platile se fac in moneda nationala ; ma mir totusi ca banca a onorat plata ...fara sa atraga atentia asupra acestui aspect
adevarul e ca si bancile fac multe greseli sau interpreteaza diferit legislatia, nu spun toate bancile,dar au existat probleme care tineau de ele si chiar nu aveau habar, in principiu nu prea ii intereseaza , depinde totusi de banca!

Alte discuții în legătură

Plata facturilor in euro. niko 94 niko 94 Administratorul vrea sa plateasca facturile primite de la furnizorii din Romania in euro, facturile primite sunt in lei. Se poate plati in euro daca facturile ... (vezi toată discuția)
Incasari in valuta barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Sunt un srl cu obiect de activitate organizari evenimente business in strainatate pentru clienti din Romania. As dori sa stiu daca facturile emise catre acesti ... (vezi toată discuția)
Cum este corect factura din ue + chitanta sau .. icoman icoman Buna ziua. Cumparaturile pe persoana juridica din alta tara din UE ( aprovizionare cu marfa) fara TVA (inreg in Reg Intracomunitar, platitoare TVA - la ... (vezi toată discuția)