avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare activitate spațiu comercial parterul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare activitate spațiu comercial parterul blocului

Bună ziua, vă cer sfatul cu privire la următoarea problemă. Până în luna Februarie 2020, la parterul blocului a funcționat un magazin alimentar, blocul neavând apartamente la parter ci doar spații comerciale din construcție.
După mutarea magazinului comercial din spațiul de la parter a început amenajarea în același spațiu a unei săli de pariuri sportive și slot machines.
Legea nr. 196 din 2018 privind organizarea, înființarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor specifică la articolul 40 următoarele:
Art. 40.
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.

(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.

(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere

Am luat legătura cu asociația de proprietari și mi s-a comunicat faptul ca nu a fost solicitat nici un acord pentru schimbarea destinației acestui spațiu nici către asociație și nici către vreunul dintre cei patru prorietari ai apartamentelor situate deasupra acestui spațiu, care vom fi in mod direct afectați de activitatea acestei case de pariuri.
Am făcut sesizare la ISC Iași precum și la Poliția Locală și mi-au comunicat că nu este necesar acordul vecinilor de moment ce blocul a fost prevăzut dinconstrucție cu spații comerciale la parter conform Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea în construcții. Însă eu mă refer la Legea nr. 196 din 20 Iulie 2018 modificată și completată în 2019 prin L410/219 - "Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor" care a fost adoptată de Senat pe 21/10/2019 - [ link extern ]

Vă rog să-mi spuneți dacă am interpretat noi greșit cele două legi sau este o confuzie la mijloc, de moment ce nici locatarii nici asociația de proprietari nu sunt de acord cu înființarea vreunei societăți comerciale la parterul blocului având ca activitate pariuri sportive, bar, restaurant, cafenea etc.
Vă multumesc,
Marius.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:58, 28 Aprilie 2020
Buna seara. Da, intr-adevar, izolarea fonica a plafonului ar ajuta insa cred ca asta trebuia facut in timpul amenajarii spatiului. Dupa ce va porni activitatea probabil va fi mai greu. Voi discuta cu proprietarul in cazul in care zgomotul va fi insuportabil si sper sa ajungem la o solutie. Va multumesc pentru informatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca atat @Bloc Expert, cat si prietena noastra @ynocentta sunt putin in eroare si o sa mai vedem
Nu se pune problema ca acel comerciant a vandut caise si acum vrea sa vanda pepeni...
Daca vreti sa discutam, pot sa va spun ca inca de pe vremea regretatului, nu se faceau asemenea abuzuri. Este perfect adevarat ca daca au fost blocuri cu spatii comerciale la parter, in acestea se desfasurau activitati comerciale sau necomerciale cu un impact minimal din punctul de vedere al autorului acestui topic, adica activitati de mercerie, tutungerie, librarie, am vazut si magazine de mobila, loto-prono, etc. Unde vedeti dvs. zgomot, larma, asa cum preconizeaza corect Marius.
In fine, faza cu izolarea tavanului ar fi o solutie, dar ce te faci cu activitatea de aprovizionare a barului-restaurant (cam pe la 5-6 dimineata), ce te faci cu zgomotul produs de instalatiile frigorifice (functionare non-stop), ce te faci cu musterii restaurantului, care in loc sa foloseasca toaleta restaurantului, prefera sa foloseasca peretii blocului? Daca credti ca obiceiurile (proaste) s-au schimbat atat de tare, eu zic ca va inselati amarnic. Betivanul pana nu face o nefacuta, nu se cheam ca este betivan, va spun eu ca am vazut destule., dar bine ar fi sa fie bine - adica sa nu fie rau...
Pentru dl. Marius: mergeti urgent in audienta la dl. Chirica, bine pregatiti si nu va lasati amagiti de niste sfaturi (unele bune) care nu au nimic de-aface cu realitatea (adica vindea omu' caise si acum vrea sa vanda pepeni - ce mare schimbare de activitate?). Bine ca nu vrea sa confectioneze burlane din tabla, pentru colectarea apelor pluviale, ca nu v-ar ajuta izolarea tavanului nicu cu 1 metru grosime.
Faza cu Conventia de plata intre proprietarii spatiului comercial si as. proprietari este o necesitate absoluta, avand in vedere ca tot personalul comerciantului si in plus clientii acestuia vor folosi din plin atat apa rece cat si canalizarea comuna cu a blocului - si atunci sa va vad eu ca nu-i trebuie niciun acord !!!
Sa fiti sanatosi!
Din partea mea, mult succes! O sa fie primarul foarte impresionat de poveste dar, prea multe nu o sa poate face.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Simt nuanta de misto in postarea dvs. Va stiam om serios.
Cum dracu' domnule, comerciantul acesta este vecin cu toti proprietarii din acel bloc, da? Ei, poate acesta sa-si desfasoare o astfel de activitate fara sa deranjeze? Am dat si niste exemple, dar dvs. veniti cu contraargumente - daca inainte vindea caise, putea sa vanda si pepeni, iar acum ar vrea sa vinda pepeni, dar poate sa vanda si caise... Chestiunea este ca vanzarea de pepenii si caise, nu-i tot una cu ... a unei săli de pariuri sportive și slot machines. Parca zicea si ceva de bar-restaurant..., adica, colac peste pupaza!
Eu nu v-as dori decat ca dvs. sa locuti intr-un asstfel de bloc, mai ales la etajul intai si mai discutam.
Primarul, daca respecta Legea o sa puna petitia lui Marius in bratele consilierilor juridici ai primariei. Stiu ca sunt foarte, foarte multe spete dintr-astea, pe care unii, mai cu stare, rezolva in favoarea lor tot felul de astfel chestii...
In fine, este grea lupta vecinilor lui Marius cu autoritatile administratiei locale!
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2020
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, detin un spatiu comercial la parterul unui bloc nou ... Ani1959 Ani1959 Buna ziua, Detin un spatiu comercial la parterul unui bloc nou care este in acte (si din proiect) spatiu comercial. In acest spatiu, doresc sa deschid un salon ... (vezi toată discuția)
Buna ziua !locuiesc la etajul 1 al unui imobil cu 4 nivele.la ... Vistiv Vistiv Buna ziua !Locuiesc la etajul 1 al unui imobil cu 4 nivele.La parter bloc apartamentul de sub mine s-a transformat în spațiu comercial fara ca să îmi dau ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei unui spatiu camercial Doldrums Doldrums Buna ziua. La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial(a fost spatiu comercial de la ... (vezi toată discuția)