avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul pacientului de a refuza un tratament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul pacientului de a refuza un tratament.

Buna ziua.

Iata situatia,
In 2004, in urma unei diagnosticari FARA CONSULTATIE, un medic psihiatru mi-a aplicat diagnosticul de Schizofrenie Paranoida si, cu cooperarea parintilor, mi-a impus tratament, Am fost cooperant si am aceptat tratamentul, Facand Greseala de a nu cere o a doua parere medicala.
Tratamentul are o suma de efecte adverse nocive la nivel psiho-emotional si de stare generala.

In 2018, in urma demararii unui proces juridic, am ajuns la INML Mina Minovici Bucuresti, unde, In Urma Consultarii ELABORATE, un for de experti a hotarat ca nu prezint nici schizofrenie, nici o alta forma de deficienta psihica ci, in urma tensiunilor de o viata din sanul familiei, am capatat doar o anumita instabilitate emotionala.

Acum conform Scriptelor,hartiilor, am ramas insa inca in situatia de a mi se administra un tratament PSIHOACTIV adica care influenteaza fundamental procesele psiho-emotionale, tratament pentru o afectiune De Care NU Sufar.

Intrebarea mea este:

Care sunt drepturile mele de a refuza un tratament medicamentos ne-necesar conform legilor drepturilor pacientului si drepturilor omului in Romania ??

Din pacate, datorita si complexitatii legislatiei si raritatii unor astfel de cazuri nu am reusit inca sa gasesc un raspuns clar, de aceea ma adresez aici.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 19:08, 26 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti internat undeva, cine va administreaza un tratament si de cine sunteti obligat sa il luati ?

Sunteti pus sub interdictie ?
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De vreme ce s-a inlaturat respectivul diagnostic, nu mai sunteti obligat sa luati acel tratament.

Buna ziua. Da, sunt internat la CRRN Babadag ca urmare a unei puneri sub interdictie fundamentata tocmai pe acest diagnostic in final dovedit fals.
Exista aceasta punere sub interdictie din 2018.

Ma refer la dreptul unei fiinte umane de a nu ii fi administrate substante chimice impotriva vointei ei. Cum este aceasta necesitate de auto-protectie legiferata ?


Mai clar spus, am nevoie sa ma trimiteti la legile care normeaza acest gen de drept individual uman.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2020
Felix B, utilizator
Va trebui sa cereti instantei ridicarea interdictiei. Dupa ce instanta decide ca aveti discernamant, dvs hotarati ce vreti in legatura cu orice e legat de dvs.

Nu inteleg ceva.. cand ati fost pus sub interdictie?
In 2018, in urma demararii unui proces juridic, am ajuns la INML Mina Minovici Bucuresti, unde, In Urma Consultarii ELABORATE, un for de experti a hotarat ca nu prezint nici schizofrenie, nici o alta forma de deficienta psihica ci, in urma tensiunilor de o viata din sanul familiei, am capatat doar o anumita instabilitate emotionala.

Ce s-a decis in 2018, ce obiect a avut procesul de atunci ?
In 2017 Februarie, mama mea a hotarat intentarea unui proces de punere sub interdictie in urma viziunilor ei personale asupra comportamentului meu. In martie acelasi an, intr-un mini-proces in care nu am beneficiat de aparare sau reprezentare legala ca parte in proces, judecatorul a hotarat punerea mea sub interdictie. Eu eram profund slabit si demoralizat in urma unei spitalizari cu amputare care ma lasase in incapacitate temporara de a judeca corect impotriva agresivitatii, iata, de natura juridica de aceasta data, a persoanelor inconjuratoare. Nu am reusit din aceste cauze sa ma apar eficient, s-a profitat de vulnerabilitatea mea.
Aceasta mi-a parut initial o simpla formalitate la lipsa mea de cunoastere de atunci asupra unor probleme legale cu care nu ma mai intalnisem niciodata.
Insa, bazat pe aceasta interdictie si capacitatea de decizie a tutorelui, mi s-a rapit abuziv libertatea, fiind aruncat in ospiciu in care exista conditii dezumanizante multiple.
Ca urmare a acestei situatii, in 2018 mi-am angajat un avocat si am demarat procesul de ridicare a interdictiei care este inca pe rol si inca nefinalizat la aceasta ora.

Sunt obligat sa notez ca privind consecintele de o viata ale actiunilor ei, acestea o recomanda pe aceasta mama ca fiind din categoria celor degenerate din punctul de vedere al drepturilor si intereselor familiale, cu ale cuvinte ea fiind aceea care mi-a adus cele mai multe daune pe parcursul vietii, datorita intentiilor ei, si deasemenea, aceasta viziune de a "face bine" cu consecinte profund daunatoare de care nu pare connstienta ma face sa suspectez posibilitatea ca ea sa sufere de o deficienta sau afectare psihica. Doar o paranteza.

Asadar, 2017, punerea sub interdictie, 2018 internarea la ospiciu si demararea mea a procesului dfe ridicare a interdictiei.

Cu placere pentru lamuriri.
Dar raspunde cineva la intrebarea mea?

Care sunt legile in vigoare care legifereaza auto-protectia persoanei impotriva administrarii de substante impotriva vointei ei ?????

Alte discuții în legătură

Efectele punerii sub interdicție Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen Familia cere sprijin pentru o persoană bătrână, bolnavă, bănuită ca senilă, pentru că refuză să se îmbăieze de 7 ani, refuză analizele medicale ... (vezi toată discuția)
O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine ... Mirare!23 Mirare!23 O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine in societate, poate fi scoasa de sub interdictie? Cine ar trebui sa o monitorizeze? (vezi toată discuția)
Parinti cu tulburari psihice, revocare donatie marin75 marin75 In urma cu circa 5 ani am primit de la parintii mei prin donatie un imobil si 2 hectare de pamint arabil. Acum, starea lor psihica este degradata foarte mult, ... (vezi toată discuția)