avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul pacientului de a refuza un tratament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul pacientului de a refuza un tratament.

Buna ziua.

Iata situatia,
In 2004, in urma unei diagnosticari FARA CONSULTATIE, un medic psihiatru mi-a aplicat diagnosticul de Schizofrenie Paranoida si, cu cooperarea parintilor, mi-a impus tratament, Am fost cooperant si am aceptat tratamentul, Facand Greseala de a nu cere o a doua parere medicala.
Tratamentul are o suma de efecte adverse nocive la nivel psiho-emotional si de stare generala.

In 2018, in urma demararii unui proces juridic, am ajuns la INML Mina Minovici Bucuresti, unde, In Urma Consultarii ELABORATE, un for de experti a hotarat ca nu prezint nici schizofrenie, nici o alta forma de deficienta psihica ci, in urma tensiunilor de o viata din sanul familiei, am capatat doar o anumita instabilitate emotionala.

Acum conform Scriptelor,hartiilor, am ramas insa inca in situatia de a mi se administra un tratament PSIHOACTIV adica care influenteaza fundamental procesele psiho-emotionale, tratament pentru o afectiune De Care NU Sufar.

Intrebarea mea este:

Care sunt drepturile mele de a refuza un tratament medicamentos ne-necesar conform legilor drepturilor pacientului si drepturilor omului in Romania ??

Din pacate, datorita si complexitatii legislatiei si raritatii unor astfel de cazuri nu am reusit inca sa gasesc un raspuns clar, de aceea ma adresez aici.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 19:08, 26 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care sunt legile in vigoare care legifereaza auto-protectia persoanei impotriva administrarii de substante impotriva vointei ei ?????


Dvs sunteti pus sub interdictie, deci nu mai poate fi vb de o auto protectie, dvs sunteti protejat, ingrijit, ocrotit, prin tutore.

Art. 174. -
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicție judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea și a-i îmbunătăți condițiile de viață. În acest scop, se vor întrebuința veniturile și, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicție judecătorească.

daca in 2018 ati fost expertizat din nou si ar rezulta din raport ca aveti discernamant, de ce dureaza atat de mult procesul pt ridicare a interdictiei ?
In urma sosirii rezultatului de la INML, partea opusa din proces (tutorele) a cerut un aviz al comisiei superioare, iar apoi a intervenit COVID.

Deasemenea, tutorele a cautat diverse metode de tergiversare prin amanari, etc, ca exemplu in ziua in care sosise rezultatul INML si judecatorul avea astfel toate documentele necesare luarii unei decizii, dansa (tutorele) isi motiveaza absenta de la proces, ceea ce se intamplase de fapt e ca o trimisese seful pe teren cu munca, deci nu un motiv din aria celor care sa justifice absenta din proces pe baze medicale sau de alta forma de imposibilitate cum sustin regulile in vigoare.

Chiar si dupa ce insusi comisia INML, forul final de expertizare din acest stat a lamurit limpede diagnosticul, citez direct din decizia avuta in fata;

"CONCLUZII: Comisia de noua expertiza medico-legala psihiatrica a examinat pe (felix b) si documentatia medicala intocmita pe numele acestuia, constatand ca prezinta diagnosticul de "ulburare de personalitate emotional instabila cu episoade depresive in antecedente.[...] La data prezenta, din informatiile avute la dispozitie, susnumitul are capacitatea psihica de a se autoconduce, de a-si reprezenta interesele, de a decide asupra obligatiilor si drepturilor civile ce-i revin. Se recomanda ridicarea interdictiei. [etc]

Iar mai sus la punctul C. discutia cazului. Sta scris negru pe alb: "Din documentatia medicakla avuta la dispozitie nu rezulta suficiente criterii medicale psihiatrice pentru diagnosticarea schizofreniei."

Am scris aceste extrase doar ca sa lamuresc faptul ca tutorele chiar si in cazul existentei acestui document oficial, nefiind de specialitate, sustine in continuare existenta schizofreniei. E ca si cum, acest tutore e mai degraba interesat sa ma stie bolnav si privat de libertate si drepturi civile (munca, casatorie, etc) intr-un ospiciu.

Pana si avocatul meu a notat existenta unui element de malitiozitate, rea intentie in comportamentul procesual si parental al tutorelui.

Asadar, dumneavoastra imi notati ca ma protejeaza tutorele, problema ar fi, de tutore cine ma protejeaza in conditiile in care toata aceasta situatie nefericita e produsul tutorelui cu complicitatea suspecta a unui medic ce da diagnostice fara sa consulte pacientul. ?

Daca era doar parere personala, nu cautam sa comentez in plus, dar iata, expertii romaniei declara, iar corpul meu este asaltat de substante psihoactive luate cu sila de care nu am nevoie.

In astfel de caz, cum imi pot apara organismul ? Am acest drept sau legea e muta aici?

Mentionez ca sunt in etate de 43 de ani si am fuctionat in parametri foarte normali in societate pana in aceasta clipa. Tensiunile exista intre mine si familia materna, mama (tutorele) si sotul acesteia (vitreg).
Dar tensiuni de acest fel nu exista si nu au existat intre mine si restul zecilor de oameni cu care am interactionat de-a lungul a 43 de ani.

Asadar, daca vreti concluzia rationala, sunt simpla victima a unui abuz, medical si cu oarecare implicare a legii, produs de catre aceasta "mama" careia trebuia si la varsta mea de 11 ani sa-i insiste alt psihiatru "nu are doamna nimic, nu va intelegeti dumneavoastra cu el"

Doamna in cauza prezinta gandire... obsesiva, aparent?

Dupa 43 de ani in interactiune cu aceasta persoana nu vorbesc cu lejeritate cand afirmam ca suspectez o potentiala problema de natura psihica la dansa. Si apropo, isi administreaza un soi de tratament psihiatric despre care nu stiu detalii, vazusem doar pastilele cand le lua.

Asadar, pe mine cine ma apara daca tocmai tutorele e problema ?

Acum intelegeti de ce caut legile referitoare la protectia organismului?
Va inteleg, e doar chestiune de timp, putin timp pana sa iesiti din acesta situatie.
Medicul dvs , oricum, poate adapta tratamentul la situatia actuala, nu la situatia dvs din 2017 sau de cand sunteti institutionalizat.
discutati cu avocatul dvs, poate se poate urgenta in vreun fel.
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica Babadag este pentru persoane cu handicap. Vorbiți despre o amputare. Acum vă puteți deplasa singur?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele punerii sub interdicție Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen Familia cere sprijin pentru o persoană bătrână, bolnavă, bănuită ca senilă, pentru că refuză să se îmbăieze de 7 ani, refuză analizele medicale ... (vezi toată discuția)
O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine ... Mirare!23 Mirare!23 O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine in societate, poate fi scoasa de sub interdictie? Cine ar trebui sa o monitorizeze? (vezi toată discuția)
Parinti cu tulburari psihice, revocare donatie marin75 marin75 In urma cu circa 5 ani am primit de la parintii mei prin donatie un imobil si 2 hectare de pamint arabil. Acum, starea lor psihica este degradata foarte mult, ... (vezi toată discuția)