avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Retributie presedinte si cenzor ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Retributie presedinte si cenzor ONG

Presedintele, vicepresedintele, consilierii si cenzorii unui ONG sunt persoane alese in AGA pentru o peri.de 4 ani .
Pentru acestia mai este necesar sa intocmim contracte de mandat?
Putem incheia cu ei un simplu contract civil pe Codul civil ?(aici platim numai 16 % impozit pe venit)
Care sunt obligatiile ONG-ului fata de bugetul de stat sau bugetele speciale in cazul in care platim celor de mai sus ( toti pensionari) indemnizatiile cuvenite din munca prestata in ONG?
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:34, 15 Decembrie 2009
Sunt acelasi obligatii ca si pentru orice alt angajator (in cazul incheierii unor c.i.m.) ori ca beneficiar (in cazul incheierii unor conventii civile).

Cel mai bine este sa intocmiti contracte de mandat.
Daca inchei cu acestia contract de mandat mai platesc CAS, somaj, sanatate sau alte contributii ca si la salariatii cu CIM ?
Ma puteti ajuta si cu un model de contract de mandat?

Multumesc
Gasiti aici mai multe modele de contracte de mandat
[ link extern ]

In baza prevederilora art. 52 alin. 1 lit.c din Codul Fiscal, platitorii veniturilor obtinute in baza unui contract de agent, comision sau mandat au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentind plati anticipate.
Determinarea impozitului pe venitul obtinut din activitatea desfasurata in baza contractului de mandat se va face in conformitate cu art. 52 alin. 2 din Codul Fiscal, astfel impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin aplicarea unei cote de impunere de 10% la venitul brut.

In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute si persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente, in baza art. 5, alin. 1, punct IV, litera d) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi sociale.
Persoana care are incheiat contract de mandat, in lipsa unui contract de munca, este obligata sa depuna o declaratie de asigurare si sa plateasca cota de 29% CAS la o valoare aleasa de catre aceasta
Persoana este exceptata de la plata CAS si de la depunerea declaratiei de asigurare pentru contractul de mandat in cazul in care este asigurata in cadrul sistemului de pensii, printr-un contract individual de munca la o societate.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii contract de mandat Badger Badger Buna ziua, Pentru venituri obtinute in urma unui contract de mandat pe langa impozitul de 16% ce alte obligatii de plata mai sunt? va multumesc (vezi toată discuția)
Contract de mandat ong dmonica dmonica Sunt presedintele unui ong si pe baza unui contract de mandat voi beneficia de o renumerare pentru activitatea realizata. Vreau sa stiu ce obligatii fiscale am ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venitul din conventii civile Atonn Atonn Buna ziua! Pentru pensionarii care obtin venituri din prestari de servicii in baza conventiilor civile , ce impozite se calculeaza si cum? Va multumesc!!! (vezi toată discuția)